JOGA SMEHA ZA VEDREJŠI DAN V DOMU STAREJŠIH

  524

  Topolšica, 16. oktober 2013 – V Centru starejših Zimzelen so v sklopu redne telovadbe stanovalcev začeli z dopolnilno terapijo, ki se imenuje joga smeha. To je edinstvena vadba, pri kateri se veliko smejemo in to brez razloga. Vključuje preproste igre, ki spominjajo na otroške dni, pa tudi dihalne in raztezne vaje.

  Joga smeha običajno poteka v skupini, saj se je tako lažje smejati, ker je smeh nalezljiv. Pomemben je tudi očesni kontakt, kar dviguje dinamiko smeha in povezuje ljudi. Pri jogi smeha začnemo s spodbujenim smehom, ki pa se kmalu spremeni v naravnega, iskrenega in se razleze po celi skupini. Znanstveno je dokazan ugoden učinek smeha na telo. In to je nekaj, kar lahko uporabimo kadarkoli, je zastonj, izboljša pa naše počutje. Smeh naredi ogromno dobrega, le v tem hitrem tempu življenja smo ga dali malo na stran.

  Suzana Menhart dipl. fizioterapevtka v Zimzelenu je postala vaditeljica joge smeha in je s prvimi urami vaj zelo zadovoljna: »Zanimanje za jogo smeha je na splošno pri starejših občanih precejšnje. Čeprav se je pričakovana življenjska doba podaljšala, je mnogo starejših ljudi žalostnih, depresivnih, osamljenih. Z jogo smeha lahko veliko pridobijo, kajti smeh sprošča, povezuje ljudi. Primerna je tudi za osebe z demenco, ker vadba ni mentalni proces.
  Rezultat vaj je, da se spremeni pogled na vsakdanje dogajanje, ravnanja, da gledamo bolj optimistično na življenje. Obisk joge smeha v Zimzelenu je vsako sredo velik, razpoloženje v domu je boljše čez cel dan, več je smeha in dobre volje.«

  Stanovalec Jože Avberšek pa je prvo uro joge smeha komentiral: »Ha, tale joga smeha je hecna, je pa tudi koristna. Malo se moraš prisiliti, potem pa gre. Včasih sem se veliko smejal; če je bila dobra družba in smo sedeli ob kozarcu vina, je bilo zelo veselo. Smeh je pomemben in človek gre lažje skozi življenje, če se smeji, tudi ob težavah.«

  Prejšnji članekALI GRE SUBVENCIONIRANA POMOČ V DEDNO MASO?
  Naslednji članekKAKO JE Z DRUŽINSKO POKOJNINO ŠTUDENTOV?