ALI GRE SUBVENCIONIRANA POMOČ V DEDNO MASO?

  650

  Za poizvedbo, ki je bila tudi predmet marsikaterega vprašanja naših bralcev, se zahvaljujemo gospej Nataliji Brodar iz podjetja Žarek Upanja iz Trzina:

  Subvencija občin pri izvajanju socialno varstvene storitve Pomoč na domu

  Ko smo pričeli z delom socialno varstvene storitve Pomoč na domu preko koncesije, smo naleteli na oviro, ki je sicer nismo pričakovali. Ljudje so vedeli, da občina subvencionira storitev, a so se vseeno bali, da bi se v primeru koriščenja naše storitve kasneje bremenilo njihovo premoženje.

  Najprej nismo vedeli, kako bi dokazali, da temu ni tako. Po prebiranju zakonodaje, tega podatka ni izpostavljenega, zato smo se obrnili na državne inštitucije. Poslali smo dopise vsem Centrom za socialno delo v Sloveniji, a tudi od njih nismo dobili zadovoljivega odgovora. Tako smo se obrnili na Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve in naj vam povemo, da sta ta zaskrbljenost in strah nepotrebna.
   
  Dobili smo odgovore s strani Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ), ki se tičejo plačila storitve in vam ga z veseljem predstavljamo:
  Občina  je po zakonu dolžna plačati 50% cene storitve za vse občane in ta sredstva se ne vračajo in ne gredo v dedno maso, prav tako velja za ljudi, ki imajo status invalidne osebe po Zakonu o družbenem varstvu duševno in telesno prizadetih oseb (ZDVDTP) in občina plačuje 100% cene, ni vračila in ne gre v dedno maso.

  Le v primeru, če se za finančno pomoč obrnete na Center za socialno delo (CSD) za oprostitev plačila – v tem primeru boste plačevali manj kot 50%, a ta del zneska gre v dedno maso.

  Natalija Brodar
  dipl.soc.del.

  Prejšnji članekOSEBNI POMOČNIK, DOBRA REŠITEV ZA STAREJŠE
  Naslednji članekJOGA SMEHA ZA VEDREJŠI DAN V DOMU STAREJŠIH