KAKO JE Z DRUŽINSKO POKOJNINO ŠTUDENTOV?

  2070

  Na to in druga vprašanja s pokojninskega področja preberite revijo VZAJEMNOST

  Vprašanje:

  Bralko M. L. iz Štajerske zanima, ali je njen nečak, ki ima psihične težave, še upravičen do družinske pokojnine, saj zaradi bolezni ni opravil predpisanih študijskih obveznosti in bo zato v letošnjem letu ostal brez študentskega statusa. Rada bi tudi vedela, do katere starosti bo lahko prejemal družinsko pokojnino, saj je možno, da bo kasneje nadaljeval študij.

  Odgovor:

  Zakon določa, da ima otrok umrlega zavarovanca ali upokojenca pravico do družinske pokojnine do dopolnjenega 15. leta starosti ali do konca šolanja, vendar največ do dopolnjenega 26. leta starosti. Poleg nekaterih izjem zakon še določa, da otrok, ki je prekinil šolanje zaradi bolezni, nosečnosti ali poroda, tudi v tem času pridobi ali obdrži pravico do družinske pokojnine, in to do dopolnjenega 26. leta starosti.

  Bralkin nečak je prekinil šolanje zaradi bolezni, kar pomeni, da v letošnjem študijskem letu ne bo imel statusa študenta, ki pa je pogoj za uživanje priznane družinske pokojnine. Z izgubo statusa dijaka ali študenta namreč otrok izgubi pravico do družinske pokojnine, jo pa lahko znova uveljavi, ko spet pridobi tak status. Če pa otrok med šolanjem zboli in ne more opravljati zahtevanih študijskih obveznosti ter zaradi tega zgubi statusa dijaka ali študenta, lahko uživa družinsko pokojnino tudi v času bolezni. Izvedensko mnenje, ali gre pri uživalcu družinske pokojnine za nesposobnost opravljanje študijskih obveznosti in do kdaj, da  invalidska komisija pokojninskega zavoda. Zakon torej omogoča uživanje družinske pokojnine tudi v času bolezni, če invalidska komisija ugotovi, da nadaljnje šolanje onemogočajo zdravstveni razlogi, vendar največ do dopolnjenega 26. leta starosti. 

  Veljavni zakon v primeru bolezni drugače od prejšnjega ne dovoljuje podaljšanja pravice do družinske pokojnine po dopolnjenem 26. letu starosti. Če pa bi bralkin nečak postal popolnoma nezmožen za delo v času uživanja družinske pokojnine, pa bi obdržal pravico do družinske pokojnine, dokler bi trajala nezmožnost za delo, torej tudi po 26. letu starosti.

  V REVIJI VZAJEMNOST naročnikom odgovarja na njihova vprašanja v zvezi s pokojninami ga. Milena Paulini, dipl. univ. pravnica iz ZPIZ.

  Revija Vzajemnost

  Revija je zanesljiva spremljevalka starejših ljudi, saj verodostojno piše o pokojninskih temah in raznovrstnih socialnih prejemkih. Svojim naročnikom brezplačno, pisno in po telefonu odgovarja na pokojninska in premoženjsko-pravna vprašanja ter vprašanja s področja delovnega prava, socialne varnosti, zdravstvenega varstva, skrbi za starejše in osebne stike.

  V Vzajemnosti so koristni članki o zdravju, prehrani in gibanju, čemur moramo v zrelih letih posvetiti še posebno pozornost. Prav tako pa tudi druženju in sprostitvi, zato vsak mesec objavlja kakšen prijeten ter cenovno ugoden izlet ali letovanje po meri starejših. Ne manjka niti branja za razvedrilo križank, vzorcev ročnih del in nagradnih iger.

  Za druženje svojih bralcev skrbi tudi z brezplačnimi malimi oglasi, prek katerih si naročniki iščejo partnerje in prijatelje.

  Naročniki so pa tudi člani kluba Vzajemnost in s klubsko kartico lahko v več kot 130 trgovinah, podjetjih ter zdraviliščih uveljavljajo različne popuste. Imajo pa še tudi številne druge ugodnosti.

  Revija ni v prosti prodaji.
  Polletna naročnina je 11,40 EUR.

  Več o reviji na TUKAJ.

  Prejšnji članekJOGA SMEHA ZA VEDREJŠI DAN V DOMU STAREJŠIH
  Naslednji članekTOČEN URNIK IN LOKACIJE DEJAVNOSTI SIMBIOZE