JEDI IZ BODEČE BUČE ČAJOTE

2285

Gospodinje stanovalce vedno znova razveselijo z dobrotami, ki jih pripravijo same. Tokrat so se odločile, da pripravijo nekaj jedi iz manj znane bodeče buče  čajote, ki vsebuje veliko aminokislin, vitamina C in B kompleksa. Torej sestavine, ki so še kako pomembne v času, ko so na pohodu različni virusi.


Gospodinje Anica, Darija in Relika so tako pripravile čajotine polpete s kosmiči, sladek in slan štrudelj ter kompot. Povabilu na degustacijo so se z veseljem odzvali stanovalci iz vseh skupin. Navdušeno so pokušali in komentirali pripravljene dobrote. Najbolj so jih navdušili čajotini polpeti, saj so jim gospodinje dodale domačo ribezovo ali jagodno marmelado s kančkom kisle smetane in tako pridobile slasten sladko-kisli okus.

Ob pokušanju jedi, so gospodinje podale veliko poučnih nasvetov kako uporabit bodečo bučo v kulinariki, kajti užitni so vsi deli rastline. Tako smo izvedeli, da so mladi listi čajote bogati s hranili in vlakninami, delujejo očiščevalno ter ob tem zmanjšujejo nivo sladkorja in škodljivega holesterola. Uporabimo jih kot čaj ali v smutijih skupaj s plodovi.

Prijetno druženje smo popestrili s prepevanjem ter pripovedovanjem šal in naj vam prišepnemo, da je odličnih jedi kaj hitro zmanjkalo.

Valentina Jecl, delovna terapevtka
Več: PEGAZOV DOM

Prejšnji članek16. OKTOBER: SVETOVNI DAN HRANE 2018
Naslednji članekHIŠE ZA VSE GENERACIJE Z OSKRBOVANIMI STORITVAMI