HIŠE ZA VSE GENERACIJE Z OSKRBOVANIMI STORITVAMI

4175

V bližini strogega centra mesta Maribor, natančneje na Studencih, je podjetje SH Global Skupina izgradilo nove, nadstandardne, nizkoenergijske stanovanjske hiše, ki s svojo unikatnostjo, izjemno lokacijo in redkostjo primerljivih nepremičnin predstavljajo odlično in dolgoročno naložbo, na voljo po zelo dostopni ceni. Posebnost novo nastalih hiš je to, da so slednje zaradi celovite oskrbovanosti namenjene tako mladim družinam, kot starejšim.

V današnjem hitrem tempu življenja si mnogokrat ne moremo vzeti časa, da bi svoj dom oskrbovali in da bi njegovi urejenosti posvečali dovolj časa. Ko pa enkrat vstopimo v tretje življenjsko obdobje, nam nemalokrat pomanjkanje energije, časa in moči onemogoči, da bi svoj dom redno oskrbovali. Hiše so tako na razpolago za vse, ki želijo popolno udobje bivanja, z možnostjo najema vseh življenjsko pomembnih servisnih storitev.

Medgeneracijsko povezovanje za kakovost bivanja

Hiše so namenjene vsem generacijam, tako mladim družinam, kot tudi starejšim, saj je naselje zasnovano na medgeneracijskemu povezovanju. Takšen model sobivanja izhaja iz Danske, prakticirajo ga tudi v Ameriki, nekaj let nazaj, pa se je postopoma začel pojavljati tudi pri nas.

Tovrstno sobivanje omogoča, da vsak starejši, ki tam živi, uživa zasebnost in ima prostor zase (svojo hišo ali stanovanje), hkrati pa je obkrožen s prijatelji, z njimi preživlja čas in počne stvari, ki so mu všeč. Za tiste, ki iščejo udoben in prijeten način preživljanja življenja v tretjem starostnem obdobju, takšen način življenja prinaša številne prednosti.

Kaj razumemo pod pojmom oskrbovana hiša?

Praviloma je namenjena starejšim ljudem, ki se sami ne morejo več v celoti oskrbovati ali negovati, kljub temu pa lahko še vedno živijo razmeroma samostojno življenje z večjo ali manjšo pomočjo strokovnega osebja. Oskrbovane hiše so grajene po meri starostnikov in čim bolj izpolnjujejo njihove potrebe. Bivanje v takšnih hišah je prilagojeno tako, da prepreči marsikatero poškodbo, če pa že nastanejo težave, pa zadošča pritisk na rdeč gumb in pomoč je čez nekaj minut pri nas.

Osnovna oskrba v takšni hiši obsega pomoč pri bivanju, kot so osnovno čiščenje prostorov, odnašanje smeti in postiljanje, organizirano prehrano, pod katero spada dostava in postrežba hrane ter pomivanje posode in pomoč pri pranju, ki zajema sušenje in likanje. Poleg osnovne oskrbe so zagotovljene še socialna oskrba, kot pomoč pri vzdrževanju osebne higiene in izvajanju dnevnih opravil ter varstvo in pomoč pri ohranjanju socialnih stikov. Prav tako je zajeta možnost uporabe celodnevne nujne pomoči preko klicnih centrov za pomoč na daljavo ter izvajanje zdravstvenega varstva in nege. Vse storitve izvaja usposobljeno osebje sosednje institucije Dom pod gorco.

Kar se tiče stroškov pa je življenje v teh hišah zelo ugodno, saj so hiše nizkoenergijske in strošek ogrevanja na toplotno črplako znaša približno 15 € na mesec, možnost najema SOS gumba, ki vam je na razpolago 24 ur na dan pa je le 8 € na mesec.

Več o samih hišah in naselju si lahko preberete tukaj:
http://studenci-elite.si/nadstandardne-hise#oskrbovane-hise
 
Vse več ljudi, predvsem pa starejše, žene želja po povezanosti. Da smo srečni in nam je udobno, moramo vzdrževati občutek namena in neodvisnosti. Takšno bivanje v oskrbovanih hišah je zanimiva alternativa tradicionalnim možnostim in ponuja priložnost, da ostanemo povezani z ljudmi in stvarmi, ki nam veliko pomenijo.
Več: http://studenci-elite.si/nadstandardne-hise#oskrbovane-hise

Prejšnji članekJEDI IZ BODEČE BUČE ČAJOTE
Naslednji članekMAJHNI POSEGI ZA VELIKE UČINKE