JE DOM ZA STAREJŠE RES EDINA REŠITEV?

  523

  Starejši ljudje o odhodu v dom upokojencev pogosto niti slišati nočejo, saj to pomeni, da bodo morali zapustiti svoj dom, v katerem so preživeli večino življenja, tu so si ustvarili družino ter svoje socialno okolje. Navezanost na lasten dom je močno zasidrana v slovenski kulturi in zato selitev v novo okolje za starega človeka predstavlja še toliko večji čustveni stres. Pa je selitev res edina možnost, ko človek ni več sposoben samostojno skrbeti zase?

  S starostjo začnejo ljudem pešati telesne in duševne sposobnosti, niso več kos vsem opravilom in težje opravljajo le s težavo. Zaradi fizičnih sprememb telesa tudi gibanje postane težje. Na stara leta ljudje potrebujejo več pomoči, tudi če niso bolni.

  Da bi starejši lahko čim dalje ostali na svojem domu je bila vzpostavljena mreža MATIjA, mreža aktivnosti, trženja, informacij in asistence, ki deluje preko brezplačne številke 080 10 10 in zagotavlja informacije, storitve in blago za starejše in druge osebe, ki so dolgotrajno odvisne od tuje nege in pomoči. Uporaba mreže je brezplačna, pomoč pa obsega nudenje podpore pri reševanju težav; vse od koristnih informacij o socialnih pravicah, prostovoljni pomoči, družabnih aktivnostih za starejše, pomoči in nege na domu, hišnih popravil, urejanju okolice, čiščenja, organiziranju prevozov, osebnih storitvah na domu (fizioterapija, masaža, pedikura…), do naročil potrebščin z dostavo na dom.

  Mreža na ta način pomaga starejšim, da lahko samostojno odločajo o sebi, ob podpori kvalitetnih informacij. Ob enem pa jih spodbuja, da si manjše oblike pomoči uredijo še v času, ko se tej pomoči lažje prilagodijo in jim pomeni le občasno obliko pomoči, pri delih, ki jim postajajo prenaporna.

  S celostnim pristopom MATIjA uspešno naslavlja potrebe in želje starejših, rešuje njihove specifične probleme, spodbuja socialno vključevanje ter veča kakovost življenja in tako posledično omogoča daljše in bolj samostojno bivanje v domačem okolju.

  Jerneja Šimenc, mreža MATIjA

  Prejšnji članekJAJCA – NEPOGREŠLJIVA IN CENOVNO DOSTOPNA
  Naslednji članekOD MINERALNIH VOD DO VELIKONOČNIH DOBROT