IZKUŠNJE IZ SIMBIOZE PRENESLA V PROACTIVITO

  744

  Kot mlada prostovoljka sem se letos prvič udeležila Simbioze. Zakaj? Ker me delo s starejšimi zelo veseli, rada jim pomagam in Simbioza je bila edinstvena priložnost. Zanimiv je bil pogled na sive lase za računalniki, ko sem prvi dan Simbioze stopila v računalniško učilnico, sicer pol ure prezgodaj pa vendarle je bilo že veliko udeležencev prisotnih. Vsak dan delavnic se mi je posebej vtisnil v spomin. Občutek, da delaš dobro delo in pomagaš ljudem, da imajo čim bolj enostavno življenje je res neverjeten. To je zelo pomembno za osebno rast, samozavest in pripravljenost za nadaljnje življenjske izzive.

  Dandanes se družba brez uporabe in pomoči tehnologije preprosto ne znajde več. Kakršnekoli informacije potrebujemo, vse najdemo na internetu. Tudi starejši ne morejo mimo tega. Veliko starejših ima sinove, hčere, vnuke in vnukinje, ki jim svetujejo naj uporabljajo telefone, lahko jim pomagajo pri uporabi, poiščejo informacije na internetu namesto njih in podobno. Ampak kaj se zgodi, ko ti sinovi, hčere, vnuki in vnukinje nimajo več časa, da bi jim pomagali zaradi prehitrega sodobnega načina življenja? Simbioza je bila odlična rešitev, da so se starejši lahko soočili vsaj z osnovami tehnologije. Vendar tudi Simbioza poteka le enkrat na leto.

  Starejši imajo prav tako kot mlajši določene potrebe, ki izpopolnjujejo njihovo življenje, torej kakovostno in varno starost. Na Simbiozi so prav potrebe pridobivali. Šlo je za druženje, gradnjo socialnega kapitala, izmenjavanje izkušenj in osebnostno rast. Udeleženci so še posebej občutili veselje in spoznali, da se še vedno lahko veliko naučijo, da se jim je odprl nek nov svet z več možnostmi in informacijami, ki jim bodo odgovorile na mnogo vprašanj in omogočile še kakovostnejšo starost. Posebej pomembno pa je še medgeneracijsko sodelovanje, obe generaciji pridobita nove izkušnje, ki lahko pridejo prav kadarkoli v prihodnosti.

  Če ste zamudili te priložnosti še vedno obstaja rešitev. Najamete lahko t. i. ‘nadomestnega vnuka‘, ki vam bo vedno na voljo, pomagal vam bo pri doseganju potreb, ki bodo vodile do kakovostne, lepe in zadovoljne starosti. Sama sem se, na podlagi izkušenj iz Simbioze, odločila, da bom nadaljevala to pot in tudi sama postala t. i. nadomestni vnuk, ter širila svoje znanje in osebno rast z izkušnjami, ki jih bom pridobila od starejših.

  Aleša Zalar, Proactivita, GSM 040 354 483

  Več:

  PROACTIVITA

  inštitut za proaktivno življenje
  Dunajska cesta 76

  1000 LJUBLJANA

  Email: info@proactivita.si

  Telefon: 080 22 46

  Prejšnji članekZA POMOČ SI NAJEMITE “NADOMESTNEGA” VNUKA
  Naslednji članekPOGREB BO PO NOVEM LETU ZA VEČINO DRAŽJI