POGREB BO PO NOVEM LETU ZA VEČINO DRAŽJI

  701

  Pogrebnine, ki je zdaj 507 evrov in pripada vsem, ki so obvezno zdravstveno zavarovani, naj bi po 1. januarju dobivali le še socialno ogroženi, prejemniki denarnih socialnih pomoči in varstvenega dodatka. Po novem naj pogrebnina namreč ne bi bila več pravica iz zdravstvenega zavarovanja, ampak socialni transfer.

  Čeprav je Slovenija menda zadnja v Evropi, ki pravico do pogrebnine seli iz zdravstvene blagajne v socialno, kar pomeni, da jo ukinja za večino državljanov, je vse več opozoril, da bo zaradi tega še več težav pri pokrivanju stroškov pogreba. Poleg državnega sveta, ki se ne strinja s takšno rešitvijo, tudi v odboru pogrebnih dejavnosti pri Obrtni zbornici Slovenije (OZS) pravijo, da bi morala biti takšna odločitev bolj premišljena.

  Ljudje nimajo več denarja niti za dostojen pokop svojcev, število socialnih pogrebov, torej tistih, ki se opravijo na stroške občine je že zdaj vedno več. Na OZS so prepričani, da bi jih vlada morala vključiti v reševanje tega vprašanja, saj se prav oni neposredno soočajo s težavami ljudi. Izguba svojca je že sama po sebi boleča, če pa ob tem še nimaš dovolj denarja za pogreb, je stiska toliko večja. Pogrebna podjetja niso podaljšana roka socialnih služb, saj nimajo ne pristojnosti, še manj pa finančnih moči in podlag, da bi lahko ljudem pomagali, opozarjajo na OZS.

  Zdaj imajo pogrebna podjetja pogodbe sklenjene z Zavodom za zdravstveno zavarovanje (ZZZS), kako bo po novem letu, če bo državni zbor potrdil predlog vlade, za zdaj ne vedo, saj jih še nihče ni o tem podrobneje seznanil. Dvomijo tudi, da bo informacijski sistem, ki ga obljublja ministrstvo za delo, lahko vzpostavljen v tako kratkem času. "Že zdaj, ko so zadeve utečene, čakamo po mesec dni na pogrebnine, ki jih pri plačilu pogreba naročnikom že odštejemo. Še bolj sporno pa se nam zdi, da bomo morali preverjati, ali naročniki pogreba prejemajo denarno socialno pomoč in ali imajo tako nizke dohodke, da jim pogrebnina pripada," opozarja Coifova. Nasprotovanje državnega sveta predvidenim spremembam pa je pojasnila Lučka Bohm in Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS).

  "Pogrebnine in posmrtnine spadajo med najstarejše pravice iz zdravstvenega zavarovanja. Poleg tega sta to tudi prvi pravici, ki ju vlada želi črtati s seznama pravic obveznega zdravstvenega zavarovanja. Predstavljata precedens," pravi Bohmova, ki se boji, da bomo po črtanju teh pravic lahko ostali še brez mnogih drugih. Zato je državni svet zahteval dopolnili, ki naj bi ju državni zbor upošteval, in sicer ukinitev člena novele zakona o socialnovarstvenih prejemkih, ki uvaja posebni obliki izredne denarne socialnež pomoči po smrti družinskega člana kot pomoč pri kritju stroškov pogreba. Po drugem dopolnilu pa naj bi se črtal tisti del novele, ki določa prenehanje veljavnosti vseh določb zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju o pravicah do pogrebnine in posmrtnine od konca letošnjega leta.

  Prejšnji članekIZKUŠNJE IZ SIMBIOZE PRENESLA V PROACTIVITO
  Naslednji članekbolha.com: VAROVANO STANOVANJE, 85.000 €