GIBANJE ZA ZDRAVJE SRCA V RADENCIH

  454

  GIBANJE ZA ZDRAVJE SRCA. OB SVETOVNEM DNEVU SRCA V ZDRAVILIŠČE RADENCI!

  Tveganja za nastanek in razvoj srčno-žilnih bolezni lahko zmanjšamo z zdravim življenjskim slogom. Dovolj počitka in gibanja, uravnotežena prehrana, brez običajnih razvad, pri čemer mislimo predvsem na kajenje. Če imamo eno od bolezni, ki pomenijo pomemben dejavnik tveganja, predvsem povišan krvni tlak, povišano vrednost serumskih maščob ali sladkorno bolezen, moramo poskrbeti za čim boljšo terapijo omenjenih bolezni. K preventivi bistveno pripomore tudi pozitivna naravnanost do življenja.

  Dejavniki tveganja za nastanek bolezni srca in ožilja
  Klasični dejavniki tveganja so starost, spol (moški), v zadnjem času opažamo porast srčno- žilnih obolenj pri ženskah, arterijska hipertenzija, povišane serumske maščobe, povečana telesna masa, telesna neaktivnost, stres, kajenje in sladkorna bolezen.

  Stres lahko obvladamo! Z gibanjem in sprostitvijo!
  Poleg tega, da je neprijeten, je stres eden glavnih dejavnikov tveganja za nastanek bolezni srca in žilja. Prištevamo ga med osem glavnih dejavnikov tveganja, ima pa to dobro lastnost, da nanj lahko do neke mere vplivamo oziroma ga lahko obvladamo. Dr. Vugrinec iz Zdravilišča Radenci se zaveda, da je obvladovanje stresa v vsakdanjem življenju včasih prava umetnost. »Priporočamo rekreacijo, druženje s prijatelji, poslušanje glasbe, masažo, karkoli, kar nas sprošča. Starostniki morajo telesno aktivnost prilagoditi (kot tudi vsi drugi) svojim sposobnostim in omejitvam. Nekdo, ki je bil vse življenje športno aktiven in je zdrav ali dobro obvladuje svoje bolezni, se lahko odloči tudi za ekstremen fizični napor, na primer maraton ali triatlon. Seveda je takih starostnikov malo. Večino omejujejo ortopedski problemi, na primer bolečine v velikih sklepih spodnjih okončin. Pomembno je, da je starostniku gibanje v užitek, da ga občuti kot prijetno obremenitev brez bolečin. Zanje je še toliko pomembneje, da opravijo občasne preventivne preglede in imajo dobro pod nadzorom morebitne kronične bolezni. Svetujemo jim predvsem gibanje, ki ne obremenjuje preveč lokomotornega aparata, na primer hojo, plavanje in kolesarjenje. Predvsem pa naj velja za vse, ne samo za starostnike, da je treba pregnati strahove, se veseliti vsakega dne posebej in uživati življenje.«

  Z namenom širšega osveščanja o pomenu preventive ter zdravega življenjskega sloga, ki pripomoreta k zmanjševanju dejavnikov tveganja za srčno-žilna obolenja, tudi letos Zdravilišče Radenci, Vzajemna zdravstvena zavarovalnica, Območna enota Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije v Murski Soboti in Društvo za zdravje srca in ožilja Pomurje ob svetovnem dnevu srca organizirajo dvodnevni družabno-rekreacijski dogodek. Pripravljajo številne rekreativne aktivnosti: družinski pohod, tek, organizirane vadbe, organizirajo strokovna predavanja in brezplačne meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola v krvi, manjkale ne bodo medgeneracijske delavnice, Vzajemkova dežela zdravja, stojnice zdrave prehrane in domače obrti ter številne ugodnosti.

  Preverite tudi številne ugodnosti s programom ob svetovnem dnevu srca v Zdravilišču Radenci – KLIKNITE TUKAJ>>>

  Obiščite Zdravilišče Radenci v septembru. Čaka vas ugodna ponudba, po kateri plačate 3, bivate pa kar 4 noči! Preverite TUKAJ!

  Prejšnji članekZVOKI KLASIKE 2014 NA LJUBLJANSKEM GRADU
  Naslednji članekKONFERENCA V LAŠKEM: AKTIVNO STARANJE V EU