KONFERENCA V LAŠKEM: AKTIVNO STARANJE V EU

  382

  Aktivno staranje v Evropi – Mednarodna konferenca o krepitvi družbene in ekonomske vloge starejših 23. septembra v Laškem

  Ekonomski institut Maribor, Center razvoja človeških virov v sodelovanju s partnerji evropskega projekta Silver City v torek, 23. septembra 2014, v Laškem pripravlja mednarodno konferenco FOR THE GOLDEN AGE. Na zaključni konferenci, ki poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, bodo partnerji iz šestih evropskih držav predstavili politike, strategije in priložnosti, ki podpirajo aktivno staranje v Evropi. Posebna pozornost bo namenjena predstavitvi pilotov s področja zaposlovanja in prostovoljstva starejših, ki so jih razvili in v praksi preizkusili partnerji projekta.

  Z mednarodno konferenco FOR THE GOLDEN AGE se zaključuje evropski transnacionalni projekt Silver City. Projekt je financiran iz programa South East Europe, v katerega je aktivno vključenih šest partnerjev, ki predstavljajo šest mest/območij: okrožje 14 v Budimpešti (Zuglό) (Madžarska), Zagreb (Hrvaška), Burgas (Bolgarija), Galati (Romunija), pokrajino Treviso (Italija) in Maribor (Slovenija). Slovenijo je v projektu zastopal Ekonomski institut Maribor, Center razvoja človeških virov, ki pripravlja zaključno konferenco v Laškem.

  Zaključna konferenca je namenjena deležnikom, politikom, nosilcem odločanja, predstavnikom lokalnih oblasti, strokovnjakom na področju aktivnega staranja in drugim zainteresiranim javnostim. Predstavlja odlično priložnost za pozitivno promocijo, izmenjavo mnenj in stališč ter povezovanje in mreženje na področju aktivnega staranja v državah EU.

  V Sloveniji je zaposlena le vsaka tretja oseba starejša od 55 let
  V analizi stanja na področju zaposlovanja starejših so partnerji projekta Silver City v Sloveniji ugotovili, da se tudi  Maribor in Podravje, tako kot celotna Slovenija, soočata z izzivi starajočega se prebivalstva. V Sloveniji je zaposlena le vsaka tretja oseba starejša od 55 let, kar je močno pod povprečjem Evropske unije. Ugotovljeno stanje je predstavljajo dobro izhodišče za oblikovanje slovenskega pilotnega projekta Pro50Ability, s katerim so želeli prispevati k trajnostni družbi in skupnosti. Na podlagi rezultatov izvedbe slovenskega pilotnega projekta in projektov preostalih petih partnerjev se je pripravil transnacionalni akcijski načrt, v katerem so opredeljene vrzeli na transnacionalni ravni in ukrepi za čim večjo sinergijo in udejanjanje že obstoječih pobud/projektov.

  Več o projektu Silver City: www.silvercity.eu

  Prejšnji članekGIBANJE ZA ZDRAVJE SRCA V RADENCIH
  Naslednji članekKAKO JE S POKOJNINO, ČE BI RAD ŠE DELAL