KAKO JE S POKOJNINO, ČE BI RAD ŠE DELAL

  444

  Na to in druga vprašanja s pokojninskega področja preberite revijo VZAJEMNOST

  Vprašanje:

  Bralec A. K. iz Grosuplja razmišlja o tem, da bi po izpolnitvi pogojev za starostno pokojnino decembra letos, ko bo dopolnil 40 let pokojninske dobe ter starost 59 let in 2 meseca, še ostal v delovnem razmerju. Zanima ga, kolikšno pokojnino bi prejemal, če se bi odločil ostati v delovnem razmerju za štiri ure na dan.

  Odgovor:

  Po veljavnem zakonu zavarovanec, ki je izpolnil pogoje za pridobitev pravice do predčasne ali starostne pokojnine, lahko pridobi pravico do delne pokojnine, če ostane v obveznem zavarovanju v obsegu, ki ustreza sorazmernemu delu polnega delovnega ali zavarovalnega časa, vendar najmanj za štiri ure na dan ali za 20 ur na teden. Delna pokojnina se odmeri od predčasne ali starostne pokojnine, odmerjene na dan njene uveljavitve, in sicer v odstotku, ki ustreza skrajšanju polnega delovnega časa in se do dopolnjenih 65 let poveča za 5 odstotkov.

  Bralec, ki bo konec letošnjega leta izpolnil pogoje za starostno pokojnino z dopolnjenimi 40 leti pokojninske dobe brez dokupa, pogoj starosti 58 let in 8 mesecev pa že izpolnjuje, bo lahko uveljavil delno pokojnino. Zakon mu omogoča, da se lahko odloči, v kolikšnem obsegu bo ostal v obveznem zavarovanju, omejitev je le, da zavarovanje ne sme biti krajše od 4 ur na dan ali 20 ur na teden. Višina delne pokojnine, ki se bo v njegovem primeru odmerila od starostne pokojnine, bo torej odvisna od obsega zavarovanja, ki ustreza sorazmernemu delu polnega delovnega ali zavarovalnega časa, saj lahko od 1. 1. 2013 dalje uveljavljajo delno pokojnino tudi samozaposleni, družbeniki in kmetje. Spričo njegove navedbe, da bi želel delati po 4 ure na dan, se bo delna pokojnina odmerila v višini 50 odstotkov starostne pokojnine, izračunane na dan njene uveljavitve. Delna pokojnina pa se bo bralcu povečala še za 5 odstotkov, s tem da se mu bo zvišanje delne pokojnine izplačuje, dokler je v obveznem zavarovanju s krajšim delovnim ali zavarovalnim časom od polnega, vendar pa najdlje do dopolnjenega 65. leta starosti.

  Če pa bi bralec v času uživanja delne pokojnine želel spremeniti obseg obveznega zavarovanja, denimo iz štirih ur na dan na pet ur, bo moral o tem obvestiti Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Delna pokojnina se mu bo namreč odmerila glede na spremembo obsega obveznega zavarovanja, in sicer bi se mu novi znesek delne pokojnine začel izplačevati od prvega dne naslednjega meseca po tej spremembi.

  V REVIJI VZAJEMNOST naročnikom odgovarja na njihova vprašanja v zvezi s pokojninami ga. Milena Paulini, dipl. univ. pravnica iz ZPIZ.

  Revija Vzajemnost

  Revija je zanesljiva spremljevalka starejših ljudi, saj verodostojno piše o pokojninskih temah in raznovrstnih socialnih prejemkih. Svojim naročnikom brezplačno, pisno in po telefonu odgovarja na pokojninska in premoženjsko-pravna vprašanja ter vprašanja s področja delovnega prava, socialne varnosti, zdravstvenega varstva, skrbi za starejše in osebne stike.

  V Vzajemnosti so koristni članki o zdravju, prehrani in gibanju, čemur moramo v zrelih letih posvetiti še posebno pozornost. Prav tako pa tudi druženju in sprostitvi, zato vsak mesec objavlja kakšen prijeten ter cenovno ugoden izlet ali letovanje po meri starejših. Ne manjka niti branja za razvedrilo križank, vzorcev ročnih del in nagradnih iger.

  Za druženje svojih bralcev skrbi tudi z brezplačnimi malimi oglasi, prek katerih si naročniki iščejo partnerje in prijatelje.

  Naročniki so pa tudi člani kluba Vzajemnost in s klubsko kartico lahko v več kot 130 trgovinah, podjetjih ter zdraviliščih uveljavljajo različne popuste. Imajo pa še tudi številne druge ugodnosti.

  Revija ni v prosti prodaji.
  Polletna naročnina je 11,40 EUR.

  Več o reviji na TUKAJ.


  Prejšnji članekKONFERENCA V LAŠKEM: AKTIVNO STARANJE V EU
  Naslednji članekENOSTAVNO DO POPOLNE ZACELITVE RANE…