BODIMO TELESNO IN MISELNO AKTIVNI

721

Poletje se tudi v Pegazovem domu počasi poslavlja, za nami je pestro obdobje, polno zanimivih doživetij in že načrtujemo prihodnje aktivnosti, ki bodo v znamenju ohranjanja starih običajev, kot je ličkanje koruze in trgatev, dogodkov ob dnevu Alzheimerjeve bolezni (21.09.), dnevu slovenskega športa (23.09.) ter najavljamo oktobrski pričetek telovadbe s fizioterapevtom za občane in občanke lokalne skupnosti.

Za čim dlje trajajoče kvalitetno življenje in aktivno staranje je potrebno redno gibanje. Vadba, vsaj 30 minut na dan, občasno pa tudi bolj intenzivni trening, izboljša fizično počutje starostnikov, njihove telesne zmožnosti in poveča občutek lastne vrednosti. Redno gibanje izboljša koordinacijo, mobilnost in vzdržljivost telesa, pa tudi motorične sposobnosti, stabilnost gibalnega aparata, krepijo se mišice.

Zraven vsakodnevnih telesnih vadb po skupinah, v Pegazovem domu redno prakticiramo tudi nordijsko hojo. V vročih poletnih dneh smo med hojo iskali senco in najboljšo našli v gozdu pod stoletnimi drevesi ob izviru vode. Tam srečamo mnogo zanimivih ljudi, nazadnje gospo Anyo, ki je več kot 45 let živela v Avstraliji in se je z veseljem pridružila tudi jogi smeha. Simpatična dama nam je za predah med smehom pripovedovala o tej lepi deželi kengurujev in tudi o zavedanju, da je naša Slovenija najlepša na svetu.

Za sprehode in vožnje oseb na vozičkih imamo radi namenske cilje, tako smo si ogledali razstavo slik perspektivnega mladega slikarja Ervina Dvoršaka v Anini galeriji ter odšli na festival Kulinarik.

Mateja Fidler, delovna terapevtka

Več: Pegazov dom

Prejšnji članekANINO 2023 V PEGAZOVEM DOMU
Naslednji članek22. FESTIVAL F3ŽO ZOPET PRIHAJA V CANKARJEV DOM