ALZHEIMER CAFE IN MISELNI ZAJČEK V PEGAZOVEM DOMU

2113

Alzheimer Cafeji so namenjeni predvsem svojcem oseb z demenco. Vabljene so tudi osebe z demenco, ki se še počutijo udobno v takem okolju. Prav tako so vabljeni, tako širša javnost in mediji, kot tudi prijatelji, sosedje, skratka vsi, ki bi si želeli izvedeti več o demenci. Predvsem je pomembno širiti zavedanje, da je demenca bolezen, ki je ni potrebno skrivati in se je sramovati.

V Pegazovem domu je potekal Alzheimer cafe z naslovom »Moder človek se ne stara – moder človek zori«. Predaval nam je gospod Pešec Andrej, univ. dipl. politolog, predavatelj, svetovalec. 

Poučil nas je o tem, kako pomembno je, da razumemo vlogo naših čustev. Tako se lahko negativna čustva odražajo na našem zdravju, kar ima za posledico ponavljajoče se zdravstvene težave ali resna obolenja. Tako so npr. številni glavoboli in migrene povezani s skrbmi, alergije pa z zavračanjem sebe ter okolja ipd. »Ključnega pomena je sprejemanje sebe, drugih in življenja kakršno je, kar je ključ do zdravja in miru,« nam je ob zaključku na srce položil gospod Andrej.

Jože Borštnar iz Silove pri Velenju pa nam je predstavil unikatno, patentirano miselno igro, ki jo sam izdeluje. Od svojega 13. leta igra šah, a odkar si je umislil miselnega zajčka, ga igra vsak dan, saj zelo bistri možgane.

Na mizo položi lesen okvir, v katerem so zložene oštevilčene lesene ploščice, eno mesto pa je prosto. Ko so zložene po vrsti od 1 do 63, se razkrije vzorec šahovnice. Od tod ime slepi zajček. Šele ko je igra pravilno rešena, ta zajček “spregleda”, nenavadno ime za igro pojasni izumitelj.

Stanovalke in stanovalci so z zanimanjem poskušali prestavljati lesene ploščice po lesenem okvirju, a zadeva ni čisto preprosta, tako, da so se med tem kar trudili. Borštnar pravi, da je sedaj njegov osebni rekord 12 minut, pričel pa je s štirimi urami.

Več: PEGAZOV DOM

Prejšnji članekOCENJEVANJE KLICNIH CENTROV BANK
Naslednji članekNAKUP MASAŽNEGA STOLA = INVESTICIJA V VAŠE ZDRAVJE