ALI SO KEKSI ZA ZAJTRK RES DOBRA IZBIRA?

  480

  Ponudba žit za zajtrk se je v preteklih letih povečala, proizvajalci pa so naredili še korak naprej in zdaj ponujajo še kekse, ki so jih poimenovali »keksi za zajtrk«. Promovirajo jih torej kot živilo, ki je primerno za naš prvi dnevni obrok. Pa so keksi za zajtrk res dobra izbira?

  Zajtrk je najpomembnejši del dnevnega prehranjevanja, pravijo strokovnjaki, laiki pa pripomnijo, da prazna vreča pač ne stoji pokonci.

  »Zajtrk je torej eden od treh glavnih obrokov in naj bi vseboval ogljikohidratna živila (žita, kaše, polento in podobno), sadje in zelenjavo (vitamini in minerali), mlečne izdelke (jogurt, skuta ali sir) ter tudi malo mesnih izdelkov (beljakovinski del obroka). Napitki naj ne bodo presladki. Torej vsakega po malo in pestro,« svetuje Marjana Peterman, prehranska strokovnjakinja iz Zveze potrošnikov Slovenije.

  A zajtrk današnjega slovenskega potrošnika se pogosto razlikuje od zajtrkov, ki so kot tradicionalno slovenski opisani v »Slovenski kuharici« Felicite Kalinšek (19. posodobljena izdaja), kjer je pod navadnim (vsakdanjim) zajtrkom zapisano, da ga  postrežemo s kavo ali čajem, mlekom ali kakavom, poleg ponudimo še kruh, presno maslo in marmelado ali med. Drugemu, »slovesnemu« zajtrku, pa poleg živil, ki sodijo k navadnemu zajtrku, dodamo še mesne jedi (šunko, hladno svinjsko ali telečjo pečenko), zrezek z jajcem, ocvrto meso, pražena jetra, možgane, pečenico, kranjsko klobaso, hrenovko, obaro, sir, žolco ter dodatke: gorčico, majonezo, nariban hren, rdečo redkvico in papriko, kisle kumare, gobice, ipd. Slovenski zajtrk se konča s pecivom, sadjem ali kompotom.

  »Sodobni zajtrk se seveda razlikuje od tradicionalnega. Hiter način življenja in pomanjkanje časa zjutraj, ko hitimo v službo ali šolo, je tudi industriji dal priložnost za pripravo živil, ki so namenjena hitri pripravi zajtrka,« izpostavlja Marjana Peterman in dodaja: »Tako se med  različnimi žiti za zajtrk že nekaj mesecev ponujajo tudi keksi  za zajtrk, pogosto v majhni priročni embalaži, kar nakazuje, da si jih lahko privoščimo kot hiter zajtrk, jih morda pohrustamo kar na poti v službo. Piškoti so sicer v oglasnem sporočilu postreženi na krožniku, poleg pa so na pogrinjku še sadje, kozarec mleka ali jogurta ter skodelica za kavo ali čaj. V oglasu nam torej predlagajo, da si zjutraj postrežemo kar s keksi, ne pa s kosmiči, mlečnim zdrobom ali s kosom kruha. In kaj bi s tem pridobili? Skorajda nič, če zraven res pripravimo vse naštete sestavine, bomo pa zaužili bistveno več sladkorja in maščob, kot če bi si privoščili polnozrnati kruh ali koruzne kosmiče«.

  Nasvet ZPS

  – Redno zajtrkujte. Vzemite si čas za zajtrk. Zajtrk vam da energijo in potrebna hranila za dober začetek dneva.
  – Najprej popijte kozarec vode.
  – Ne pozabite na sadje ali zelenjavo.
  – Mlečni izdelki naj bodo manj mastni in brez sladkorja (navadni jogurt, mlečni namaz ipd.).
  – Kombinirajte različna živila, da bodo zajtrki pestri in raznoliki.

  Prejšnji članekVREDNOTNICE ZA OSEBNO DOPOLNILNO DELO
  Naslednji članekPRAZNOVANJE NOVEGA LETA V PEGAZOVEM DOMU