Čajota ali mehiška buča prihaja iz Južne Amerike, največ jo gojijo v Mehiki. Je rastlina kratkega dne, kar pomeni, da pri nas zaplodi pozno poleti oziroma jeseni. Po rasti je podobna naši kumari, vendar so njeni plodovi hrušaste oblike in obdani z bodicami. So različnih barvnih odtenkov, od bele do nežno rumene, nežno zelene in temno zelene. Užitna je cela rastlina, korenina, listi, poganjki, plodovi in tudi njena pečka. Ko jo sadimo, moramo posaditi celo bučo, s pečko vred. Za rast potrebuje oporo, njeni poganjki zrastejo do 30 metrov. Na njih je tudi do 100 plodov, težkih od 30 dag do 1 kg. Uporabljamo jo v kulinariki za zgoščevanje juh in dodajanje raznim sadnim, zelenjavnim in mesnim jedem.
V Pegazovem domu sta kuhar Tomo in gospodinja Anica pripravila iz čajote različne jedi: marmelado, zavitek, kompot, smoothie (napitek), ocvrto v sladkem pivskem testu, miza je bila polna okusnih in predvsem zdravih dobrot. Čajota je namreč zelo zdrava, nima veliko kalorij, zato ni bojazni, da bi se zredili.
Smo pa poskusili nekaj novega, organizmu prijaznega in ker so nam bile jedi všeč, jo bomo še uporabili pri naši prehrani.
Tomo Žgajner
Vodja kuhinje
Več: PEGAZOV DOM