13. KONGRES ZDRUŽENJA E.D.E. V TALINU

  632

  Med 26. in 28. septembrom je v Talinu potekal 13. kongres Evropskega združenja izvajalcev dolgotrajne oskrbe E.D.E., katerega aktivni člani so že vrsto let tudi slovenski direktorji domov.

  Tokratni kongres z naslovom Povežimo nego – Tehnologija v dolgotrajni oskrbi se je ukvarjal z izzivi, ki jih pred nas postavljajo številne tehnološke rešitve, uporabne tako v institucionalnem varstvu kot predvsem v domačem okolju uporabnikov. Po vsej Evropi ugotavljamo, da glavni izziv ne predstavlja nova razpoložljiva tehnologija, ampak njena široka uporabnost, saj jo tako uporabniki kot tudi izvajalci dolgotrajne oskrbe še vedno slabo sprejemamo, kljub temu, da je dokazano koristna in dostopna. Na kongresu smo spoznali številne sistemske rešitve, ki pospešujejo uporabo tehnologije, dobre izkušnje, se pogovorili o etičnih in drugih ovirah ter opredelili tiste pogoje, ki omogočajo učinkovito uporabo tehnologije kot pomoči pri oskrbi in negi starejših.

  V zaključku kongresa se je oblikovalo stališče, da je tehnologija v obliki alarmnih sistemov, pametnih domov in telemedicine dobrodošel pomočnik, ki povečuje udobje in varnost starejših, vseeno pa sama nikoli ne more nadomestiti skrbnega odnosa usposobljene in prijazne osebe. Slovenska delegacija je ocenila, da je bila vsebina kongresa zanimiva in koristna, zadovoljstvo glede kvalitete organizacije in vsebine kongresa pa so izrazili tudi delegati drugih držav. Za Slovenijo je bila tema še posebej zanimiva zato, ker na področju uporabe tehnologije v dolgotrajni oskrbi zelo zaostajamo za povprečjem evropskih držav. Znanja, povezave in predstavitve, ki smo jim prisluhnili v Talinu, nam bodo zato dragoceni tudi pri nadaljnjem razvoju skrbi za starejše in druge osebe, ki potrebujejo pomoč in nego.

  Več informacij o kongresu najdete tukaj. http://www.ede-congress.eu/

  Prejšnji članekDUŠEVNO ZDRAVJE IN STAREJŠI; SVETOVNI DAN
  Naslednji članekOSEBNI POMOČNIK, DOBRA REŠITEV ZA STAREJŠE