100 LET: PRAZNOVANJE V CENTRU STAREJŠIH

  732

  Ni lepšega od hvaležne iskrice v očeh, ko smo s kom prijazni, ga razumemo in mu pomagamo. V  takem trenutku nekaj čudovitega preskoči s človeka na človeka in zaradi takih trenutkov se splača živeti.

  9. septembra smo se v Centru Starejših Notranje Gorice prvič skupaj zbrali, pozdravili in nazdravili za visok jubilej, kajti 100 let nazaj se je v Mlinskem pri Kobaridu rodila mala štručka, ki sedaj s svojimi mogočnimi leti živi med nami. Ga. Matilda Gruntar je na jesen svojega življenja za svoje domovanje izbrala Center starejših Notranje Gorice. Vedno nasmejana in polna energije koraka dan za dnem.

  Gospa Matilda je bila rojena še v času Avstroogrske, v družino z desetimi otroki. V otroštvu je bila slabokrvna in bleda, zato so bili v njeni družini mnenja, da je treba z njo ravnati v rokavicah, saj da ne bo dolgo, ker da je slabega zdravja. Poročila se stara komaj 17 let, se izučila za šiviljo in že z 18 leti rodila prvega sina Rudija, čez nekaj let pa še Danila. Velik del vojne je preživela sama z družino. To je bil težek del njenega življenja. Zanosila je med vojno. Večkrat rada pove, kako je noseča z obema otrokoma, tedaj že 10 in 8 letnikom tekla v hrib, proti vasi Svino, ko so padale nemške bombe. Takoj po vojni je rodila hčerko Nadjo in doma držala vse štiri vogale hiše in družine skupaj. Ko so se rodili vnuki, so dolge tedne počitnic preživljali pri »mami in tatu« v Kobaridu.
  Gospa Matilda je svetovljanka. Rada ima kitajsko hrano, potovanja, poleg tega pa tudi majhne stvari:majhne otroke, za katere se v njenem žepu vedno najde kak bombon, živali, ki so vselej deležne božanja in majhna presenečenja. Do njenega 98. leta je še lahko živela sama z majhno pomočjo sorodnikov in prijateljev. Leta 2011 se je preselila v drugi dom – Center starejših v bližino hčerke. Nič je ne boli, noge jo še vedno nosijo. Obiskuje delovno terapijo, praznovanja, velikokrat celo ure telovadbe. Pri tem jo spremlja njena nova prijateljica gospa Ana. In kjer smeh deliš ljudem povsod – tam prava je življenjska pot.

  Na prireditvi so gospe Matildi čestitali županja Občine Kobarid gospa Darja Hauptman, župan občine Brezovica gospod Metod Ropret in direktorica Centra starejših Notranje Gorice gospa  Biserka Levačič Nelec, vnukinja gospa Tina Pengov pa je z življenjepisom zaokrožila srečanje. Zapel je pevski zbor stanovalcev Centra starejših, zaigrala pa sta harmonikar Stanko Makovec in kitarist Igor Bezek.

  Z iskrico in solzicami v očeh smo skupaj pihnili svečke na torti in ji zaželeli iskreno in iz vsega srca – vse najboljše in še naprej obilo zdravja in dobrega počutja  med nami.

  Vanja Rodošek, delovna terapevtka

   
  Matildi Gruntar je za 100. rojstni dan  čestitala županja Občine Kobarid

  Prejšnji članekDELAVNICA PROJEKTA ASISTENT ZA DRUŠTVA
  Naslednji članekSPREHODI SE PO EVROPSKI UNIJI NA F3ŽO