ZPS: PREVIDNO TUDI V PRAZNIČNE NAKUPE!

1204

Prazniki in še posebej veseli december so čas, ko lahko hitro izgubimo nadzor nad svojim denarjem. Praznični čas se za mnoge začne že novembra, to lahko pusti negativne posledice, ki se vlečejo v novo leto. Zato naredite načrt praznične porabe! Načrt uskladite s finančnimi zmožnostmi – vse želje morda ne bodo uresničljive, a morebitno zadolževanje naj bo res preudarno in skrbno načrtovano. Vstopiti v novo leto z urejenimi računi in brez dolgov je najlepše. Zagotovo si nihče ne želi v mesecih po praznikih odplačevati dolgov, ki si jih je nabral med novoletnim pohodom.

Za praznike in vse druge finančne cilje na ZPS svetujejo, da varčujete postopno. »K ravnanju z denarjem je treba pristopiti celostno in urediti finance: imeti pregled in nadzor nad prihodki in odhodki, postavljene konkretne cilje, varčevati in pametno investirati. Če vse to že počnete, s porabo v decembru ne boste imeli večjih težav. Če še niste tam, je zaključek leta lahko lepa priložnost, da razmislite o svojem odnosu do denarja, vzpostavite nadzor in si postavite cilje, ki jih boste začeli v naslednjem letu uresničevati,« svetuje Alina Meško iz Zveze potrošnikov Slovenije. Tudi 10 evrov vsak mesec za ta namen je korak v pravo smer. Če tega za letošnje leto še niste storili, za to poskrbite do decembra 2022, ki bo hitro tukaj.

ZPS nasvet

–          Naredite finančni načrt: koliko denarja imate na voljo in za kaj ga boste porabili. Sledite načrtu.

–          Če boste nakupovali po spletu, darila pravočasno naročite, saj so dostavni časi trenutno daljši.

–          Pri spletnih nakupih bodite pozorni na varnost. Kupujte na preverjenih spletnih mestih, ne nasedajte »super ugodnim« ponudbam. Morebitno zlorabo takoj prijavite banki.

–          Če ugotovite, da novoletnih praznikov ne boste mogli spodobno preživeti brez izposoje denarja, naj bo znesek v okviru vašega proračuna. Vzemite si čas, da sestavite natančen pregled svojih financ in tako ugotovite svojo sposobnost poplačila dolga. Če proračun kaže primanjkljaj, posojilo ni prava odločitev.

–          Izposodite si le toliko, kolikor potrebujete. Samo zato, ker vam je posojilodajalec pripravljen posoditi več denarja, še ne pomeni, da si morate izposoditi celoten znesek, ki vam ga ponuja.

Upoštevajte trajanje posojila. Dolgoročnejše posojilo se lahko zdi primernejše zaradi manjše mesečne obveznosti, če pa lahko vsak mesec za kredit odštejete večjo vsoto, razmislite o krajši ročnosti.

Izognite se dražjim nebančnim ponudnikom kreditov.

Prejšnji članekČRNI PETEK: KUPUJTE KAR RABITE, NE ZARADI POPUSTA!
Naslednji članekV PEGAZOVEM DOMU NAS JE OBISKAL SVETI MIKLAVŽ