ZPS: NEVARNIH IZDELKOV VSAKO LETO VEČ

  537

  Evropski sistem hitrega obveščanja (RAPEX) evropske potrošnike že deset let obvešča o nevarnih neživilskih izdelkih na skupnem evropskem trgu. Leta 2013 so države članice EU sprejele 2.364 ukrepov, kar je 3,8-odstotno povečanje števila obvestil v primerjavi z letom 2012. Števil ukrepov se povečuje iz leta v leto.

  Prvo leto delovanja (2003) so v sistemu RAPEX objavili le 200 nevarnih izdelkov.

  "To je zgodba o uspehu sodelovanja med nacionalnimi organi in institucijami EU v korist naših državljanov,“ je med drugim povedal evropski komisar za varstvo potrošnikov Neven Mimica.

  Evropske potrošniške organizacije pa smo bolj kritične: "Na skupnem trgu je ključnega pomena učinkovito čezmejno sodelovanje nadzornih organov, saj lahko tako zagotovijo umik nevarnih izdelkov s polic, še preden pridejo do potrošnika. Številke dokazujejo, da se nevarni izdelki še vedno izmuznejo varnostni mreži. To je kršitev temeljne zahteve, da smejo prodajalci in proizvajalci na trg ponuditi le varne izdelke," je stališče evropskih potrošniških organizacij povzela Monique Goyens, generalna direktorica BEUC.

  "Slovenija ni oaza, kjer ne bi bilo nevarnih izdelkov, to dokazujejo tudi številke odpoklicanih izdelkov s slovenskega trga na RAPEX-ovih seznamih (v sistem Rapex smo vključeni od maja leta 2004). Ker je varnost izdelkov za potrošnike zelo pomembna, na ZPS redno spremljamo objave nevarnih izdelkov in nanje opozarjamo na naših spletnih straneh. Informacije vključujejo poleg izdelkov, ki so bili v prodaji v EU in pri nas, tudi tiste, ki se prodajajo zgolj na našem trgu (teh ni na seznamu RAPEX). Z objavami želimo potrošnike opozoriti na tveganja, ki so jim z uporabo spornega izdelka izpostavljeni in jih seznaniti s pravicami, ki jih v tem primeru imajo (vračilo izdelka v trgovino ob vračilu kupnine)," pa so izpostavili oz. dodali na Zvezi potrošnikov Slovenije.

  Več na:

  Prejšnji članekZ NASMEHI PREGANJAMO APRILSKO VREME
  Naslednji članekPOZOR: V TERMAH KRKA TO POMLAD UGODNEJE