ZPS: KREDITI UGODNEJŠI, AMPAK ŠE PREDRAGI

  566

  Redni pregled ponudbe potrošniških kreditov, ki so ga pripravili pri ZPS, je pokazal, da so banke izboljšale svojo ponudbo.

  Tako je na primer kredit v znesku 3.000 evrov z nespremenljivo obrestno mero, ki ga odplačate v enem letu, zdaj ugodnejši kar pri desetih bankah. Najbolj ugodnega boste glede na na bančnih spletnih straneh objavljene podatke našli pri Deželni banka Slovenije, Delavski hranilnici in Gorenjski banki.

  Več o trenutni bančni ponudbi lahko preberete v ZPSjevem primerjalniku potrošniških kreditov.

  Ugodnejši so postali tudi dolgoročnejši krediti, saj jih je pocenilo 8 bank. V primerjavi s ponudbo novembra lani se je kredit v znesku 7.000 evrov, ki ga odplačujete štiri leta, pocenil za dobro polovico odstotne točke. To pomeni, da prihranek med najboljšo in najslabšo ponudbo znaša skoraj 400 evrov, pri čemer so najboljše ponudbe objavile Delavska hranilnica, NLB in SKB banka. Še ugodnejši so v tem trenutku krediti s spremenljivo obrestno mero, kjer pa se kreditni obrok lahko poviša v primeru, da bo v času odplačevanja kredita narasla referenčna obrestna mera Euribor.

  Kredite z enakim zneskom in obdobjem odplačila boste najlažje primerjali med seboj s pomočjo efektivne obrestne mere (EOM). Zavedajte se, da lahko paketne ponudbe, npr. krediti z dodatnimi zavarovanji in karticami, zelo podražijo vaš kredit.
  Glede na to, da se nahajamo v obdobju izredno nizkih tržnih obrestnih mer, pa so krediti pri naših bankah nerazumljivo dragi, še posebej glede na to, da so banke v preteklih letih drastično znižale obrestne mere varčevanj. Če je povprečna EOM enoletnega potrošniškega kredita v času visokih tržnih obrestnih mer marca 2008 znašala le dober odstotek več kot danes, je bila povprečna obrestna mera za depozite do enega leta takrat za dobre 3 odstotke višja kot danes. To pomeni, da potrošniki bankam danes plačujejo kar za polovico višjo maržo kot pred začetkom finančne krize.

  Tako kot pri drugih bančnih produktih velja enako tudi za kredite: bolj pošteno ponudbo si lahko obetamo le, če bomo banke med seboj primerjali in v primeru možnih prihrankov odšli drugam. Če potrebujemo kredit in zanj ne želimo plačati preveč, se vsekakor splača razmisliti o zamenjavi banke.   

  Na kratko – kako do najugodnejšega kredita?

  • Preverite svoje dohodke in izdatke in izračunajte, kako velik kreditni obrok si lahko privoščite in v kolikšnem času boste lahko kredit odplačali.

  • Za ponudbo zaprosite svojo banko in jo primerjajte s ponudbo drugih bank na spletni strani ZPS

  • Izberite vsaj pet najugodnejših ponudb. Banke pisno prosite za ponudbe in jim na kratko opišite svoj finančni položaj. Vprašajte tudi, katera dokazila potrebujejo, da vam bodo lahko povedali ali boste lahko dobili kredit in pod kakšnimi pogoji.

  • Še preden boste obiskali izbrane banke, na našem spletnem mestu v primerjalniku bančnih računov primerjajte tudi stroške vodenja bančnega računa v teh bankah in v vaši banki.

  • S potrebnimi dokazili se odpravite v bančne poslovalnice, prepričajte se o dokončnih pogojih kredita in se nato odločite. Če se boste odločili tudi za zamenjavo banke, se prej pozanimajte o tem, če vam ta ponuja vse kar potrebujete.

  Prejšnji članekMOČ: MREŽA DEVETIH PSIHOLOŠKIH SVETOVALNIC
  Naslednji članekDAN ZDRAVJA: VARNA HRANA OD KMETIJE DO MIZE