ZDUS OPOZARJA NA ZAVAJAJOČE OGLAŠEVANJE

  454

  Vzajemna na svoji spletni strani oglašuje svojo novo ponudbo paket Nezgodno zavarovanje starejši. Poleg objave Vzajemna preko svojih zavarovalnih agentov po telefonu nagovarja starejše od 65 let, pa vse do 77 let.  Zavarovalniški agentje  namreč ponudbo predstavljajo tako, da mnogi poklicani, zlasti upokojenci  razumejo to ponujeno zavarovanje  kot »obvezo na račun zdravstvenega zavarovanja«.

  Tako nagovarjanje je za starejše ljudi zavajajoče,  sploh ker pri tem omenjajo tudi bolnišnico, ki bi bila za posameznika  nekajkrat dražja, če ne podpiše pogodbe. Vzajemna manipulira s potencialnimi zavarovanci, saj poklicane postavijo pod dejstvo, da je na podlagi telefonskega razgovora že sklenjeno zavarovalno razmerje. Naknadno pa Vzajemna pošilja v podpis pogodbe, češ, da je razmerje že sklenjeno in sicer na podlagi pristanka v telefonskem razgovoru  z agentom.

   
  Menimo, da gre s takim načinom ponujanja storitev Vzajemne za izkoriščanje in zavajanje neukih starejših ljudi, potencialnih zavarovancev ponujenega paketa Nezgodno zavarovanje starejši, saj agentje Vzajemne pri ponujanju paketa zlasti pozabijo povedati, kar piše v splošnih pogojih v ponudbi Vzajemne. Tam preberemo, »se za nezgodo in posledice nezgode ne štejejo bolezni in posledice bolezni«, zato bi bilo upravičenost do zavarovalnine sploh težko uveljaviti.

  Očitno so si natančno izračunali, da je možnost poškodb pri mlajših upokojencih vendarle nekoliko manjša kot pri mladih ljudeh in ravno tako manjša kot pri ljudeh nad 77. letom starosti, ko se s pojavom kroničnih bolezni, denimo osteoporoze, izrazito poveča možnost padcev, poškodb, zlomov kosti.

  Strategija Vzajemne za  pridobivanja novih zavarovancev so nedvomno dobro premišljene in tudi ta zadnja ponudba sama po sebi ni sporna, je pa glede na izkušnje vseh tistih, ki so jih agenti razburili, sporen način pridobivanja zavarovancev pri nekaterih agentih.

  V skladu z navedenim, upokojencem svetujemo, da v primeru sprejema klica agenta oziroma prejema v podpis pogodbe za sklenitev zavarovanja Nezgodno zavarovanje starejši, temeljito premislijo, preden se karkoli odločijo.

  Zagotavljamo vam, da v tej starosti upokojenci potrebujemo zavarovanje za dolgotrajno oskrbo in nego, ki ga trenutno še ni na razpolago in za katerega se ZDUS prizadeva že vrsto let. Pripravili smo celo zakonsko besedilo, ki naj bi to zagotavljalo. Le-to je sedaj v usklajevanju v pristojnih ministrstvih. S strani Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve smo dobili zagotovilo, da bo zakon dokončno pripravljen in predložen na Vlado RS koncem tega leta.  

  Napisala: Branka Kastelic

  Več informacij:

  Anja Šonc, strokovna sodelavka
  Zveza društev upokojencev Slovenije
  Kebetova ulica 9
  1000 Ljubljana
  Telefon: 01/519-51-45
  Fax: 01/515-29-57
  E-mail: anja.sonc@zdus-zveza.siSpletna stran: http://www.zdus-zveza.si

  Prejšnji članekZUNANJE FITNES NAPRAVE V DOMU VIHARNIK
  Naslednji članekNAŠ DEDEK NE ZMORE VEČ UPRAVLJATI DOMAČIJE