ZDUS: MEDGENERACIJSKO SOŽITJE – MAJA NA GR

1772

Upravni odbor kot Zbor članov ZDUS sta v letu 2018 soglasno podprla nov ZDUS-ov projekt, ki smo ga poimenovali Dnevi medgeneracijskega sožitja, ki bodo prvič potekali med 14. in 16. majem 2019 na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.

Nenehne spremembe v demografskih razmerjih prebivalstva tako na evropski kot nacionalni ravni so realnost, ki jo zaznavamo že več desetletij. Staranje prebivalstva ni samo stvar starejše generacije. To je postajalo očitno, ko so v ospredje družbenih razprav prišli koncepti in pobude, ki so klicali po medgeneracijskem sožitju. Da Evropa potrebuje družbo vseh starosti in da je starostno kupčkanje preživet koncept, je bilo izpostavljeno že ob razglasitvi leta 2012 za leto aktivnega staranja in medgeneracijske solidarnosti.

Zveza društev upokojencev Slovenije (ZDUS) kot največja reprezentativna organizacija starejših oseb že več let ugotavlja, da je izzive dolgožive družbe potrebno medgeneracijsko naslavljati in da je potencial medgeneracijskega sodelovanja premalo izkoriščen.

ZDUS stopa v ospredje kot pobudnik in organizator Dnevov medgeneracijskega sožitja, ki jih skupaj snujemo s strateškim partnerjem Medgeneracijsko koalicijo MeKoS, ki jo sestavljajo ZDUS, Dijaška organizacija Slovenije, Študentska organizacija Slovenije in Mladinski svet Slovenije. Poslanstvo dnevov vidimo v izmenjavi mnenj, stališč, idej, prenosu znanj in izkušenj med generacijami, saj želim slediti izzivom demografskih sprememb ter z medsebojnim povezovanjem zagotavljati ohranitev visokih družbenih norm in izboljševati položaj vseh generacij v Republiki Sloveniji.

Prvi Dnevi medgeneracijskega sožitja (14. – 16. 5. 2019) bodo v ospredje postavili aktualno, perečo temo, ki zadeva vse generacije, to je »trg dela in upokojevanje«.

Prejšnji članek31. JANUAR: DAN BREZ CIGARETE
Naslednji članekŠEMPETRANI ZOPET V PEGAZOVEM DOMU