ZDRAVLJENJE IMPOTENCE Z NOVO METODO

  2305

  Terapija, pri kateri se zoper težave z erektilno disfunkcijo borijo z elektromagnetnimi valovi, je najnovejša metoda, ki je odslej dostopna tudi pri nas. Urolog dr. Marko Lovšin se nadeja velikih uspehov, ki jih je pokazala tudi izraelska raziskava pred nekaj leti. Da gre za pomembno novost, se zavedajo mnogi, saj je zdrava spolnost izjemno pomebne segment življenja, ki vpliva na osebno in poklicno raven. In pomaga parom v težavah.

  Kriza moške vloge v današnji družbi, o čemer je zadnja leta govora, ni tako velik problem kot je stres, ki ga moški dnevno doživljajo, pravi urolog Lovšin. Naj bo to stres zaradi finančne situacije, delovnega razmerja, čustvenega okolja, vsekakor negativno vpliva na moško psihično počutje. Ob pomanjkanju fizične kondicije, so lahko prvi znaki vpliva stresa prav težave z erekcijo. »Te težave pa predstavljajo spet dodaten stres, ki celo situacijo vodi v začaran krog iz katerega moškemu lahko pomaga le terapevt,« pravi dr. Lovšin, ki je v svoji urološki ambulanti v Ljubljani prvi v Sloveniji začel zdraviti z aparaturo imenovano Renova.

  Renova za srečnejše moške

  Erektilna disfunkcija ne pozna nacionalnih, rasnih, poklicnih, zadnje čase celo starostnih razlik ne. Velika evropska študija, narejena v Španiji, je pokazala na prisotnost ED pri 12 do 19 odstotkih moških med 25 in 75 letom starosti. Takoj se vprašamo, kaj pa Slovenija? Podatek ki velja je, da ima pri nas že vsak peti moški težave z erekcijo, kar predstavlja 130.000 moških. Med 18 in 70 letom starosti ima težave 10 moških moških, po 50 letu pa preko 50 odstotkov. »Ameriške študije so pokazale, da ima kar 30 milijonov Američanov težave z ED,« dodaja dr. Lovšin, ki se s problematiko dnevno srečuje.

  Novo metodo zdravljenja so pred leti preizkusili na 20 izraelskih prostovoljcih z blago do zmerno erektilno disfunkcijo, ki naj bi trajala vsaj tri leta. Povprečna starost udeležencev pa je bila 56 let. Moški, ki so se prostovoljno odločili za preizkus, so na terapijo hodili tri tedne, vsak teden po dvakrat, nato z njo prekinili in po treh tednih počitka ponovno nadaljevali. Pri 15 od 20 moških se je terapija izkazala za uspešno, razlaga nevrourolog Yoram Vardi, vodja raziskave, ki so jo opravili v Izraelu.

  Zdravljenje impotence je resna stvar

  V 2012 je v Izraelu nastal prenovljen aparat imenovan Renova, ki je pravzaprav edinstven aparat za zdravljenje erektilne disfunkcije in deluje s pomočjo elektromagnetnih valovov. Dr. Lovšin, katerega ekipa bo v zasebni ambulanti prva v Sloveniji s to moderno metodo zdravila bolnike z vaskularno erektilno motnjo, pravi: »Glede na odlične rezultate, ki so vidni pri delu s tem aparatom v tujini, pričakujemo enako tudi pri zdravljenju bolnikov v Slovenij. Princip delovanja Renova aparata temelji na udarnih valovih, ki jih proizvaja aparat in se po posebni glavi prenašajo na točno določen del telesa. V našem primeru se ti valovi usmerijo na brecila in korene penisa. Glava je narejena tako, da se valovi prenašajo na tkivo v dolžni sedmih centimetrov. Delujemo na štirih točkah na penisu in s tem zajamemo celotno površino penisa. Sama terapija je popolnoma neboleča,« dodaja, kar je zagotovo pomembna informacija, saj se ljudje novih metod nekoliko bojijo. Prav tako zatrjujejo strokovnjaki, da nima stranskih učinkov.

  Bolniki morajo pred posegom imeti dokazano vaskularno motnjo z ultrazvokom in Dopplerjem penisa. To lahko opravijo z napotnico osebnega zdravnika. »Preiskavo lahko opravijo tudi samoplačniško v naši ambulanti. Pred postopkom zdravljenja morajo opraviti še pregled v naši ambulanti, ki jih stane 60 evrov. Terapija se izvaja enkrat tedensko, 15 minut. Število terapij je med štiri in šest. To je odvisno od stopnje erektilne motnje, ugotovljene z vprašalnikom, ki ga bolnik pred posegom izpolni. Za terapijo so primerni moški pri katerih težava ne traja več kot sedem let in imajo vsaj delni odziv na tablete za doseganje erekcije,« je pojasnil sogovornik. Ker gre za samoplačniško metodo, sama terapija z Renova aparatom stane 950 evrov. A ima ambulanta z Ljubljansko banko urejeno tudi kreditiranje bolnikov, ki lahko pri banki dobijo brezobrestni kredit za to terapijo. Možno pa je tudi obročno odplačevanje s kreditnimi karticami in kdor ima s tem resne težave, gotov o ne bo dvakrat razmišljal. Samo pomislite, koliko denarja dajemo na popravilo avta, nase pa tako malo.

  Kako si lahko pomagajo?

  Erekcijo lahko zdravimo na več načinov. LSWT (Lnear ShockWave Therapy) je resda najmodernejša metoda zdravljenja erektilne disfunkcije, kadar je vzrok v žilnem sistemu. Tudi ta metoda je sedaj na voljo v Sloveniji, a na prvem mestu so zdravila. To so tablete iz skupine zaviralcev fosfodiesteraze-5. Trenutno so na voljo trii substance različnih proizvajalcev. Pri uporabi le-teh so potrebni določeni previdnostni ukrepi. Ne smejo jih uporabljati bolniki, ki jemljejo nitrate ali donorje dušikovega oksida. Sočasna uporaba nekaterih drugih zdravil lahko privede do padca krvnega pritiska. V kombinaciji z nekaterimi zdravili ali sokom grenivke, se lahko plazemske koncentracije tega zdravila zelo povečajo.

  »Sicer si lahko zdravila moški tudi z majhno iglico vbrizgajo v  brecilno telo penisa, ali pa si jih v obliki kapsule vstavijo v sečnico. Prva se dobi tudi pri nas na recept v lekarnah, drugih pa zaenkrat pri nas ni moč dobiti. S takimi zdravili dosežemo erekcijo ki traja 0,5 do 2 uri. Pogoj za uspešnost takih zdravil je, da žile penisa pravilno delujejo,« našteva dr. Lovšin.

  Naslednji način zdravljenja je kirurški poseg: lahko omogoči v nekaterih primerih boljši dotok krvi v penis, kadar je vzrok v arterijah ali zmanjša prehitri odtok krvi iz penisa, kadar je vzrok v venah. V določenih primerih, lahko v penis vgradimo penis protezo, ki je lahko trda (rigidna) tako, da je penis stalno v erekciji, ali pa je sestavljena iz prekatov, ki se pri pritiskanju na črpalko, ki je vstavljena v mošnjo, napolnijo s tekočino, kadar moški želi erekcijo.

  Obstojajo tudi pripomočki za doseganje in ohranjanje erekcije. To so vakuumske črpalke, ki so sestavljene iz valja v katerega vstavimo penis in črpalke, ki v valju ustvari podtlak tako, da penis nabrekne, ko se napolni z vensko krvjo. Ob zadostni erekciji na penis potegnemo zažemni obroček, ki preprečuje odtok krvi iz penisa, obenem pa je narejen tako, da izliv ni moten. Takšna erekcija lahko traja le 30 minut. Vakuumske črpalke so naprodaj tudi pri nas. Penilni obročki se lahko uporabljajo tudi samostojno, kadar je težava v prevelikem odtoku krvi iz penisa.

  Obenem tudi študija

  »Najpomembnejša sprememba, ki jo vidimo v Ambulanti za motnje erekcije je nižanje starostne meje bolnikov. Vedno več je mlajših moških s težavami z erekcijo, ki iščejo pomoč v ambulanti. Velikokrat pridejo v ambulanto pari. Tak način zdravljenja je zaželen, saj pri odpravljanju težav z erekcijo morata sodelovati oba partnerja. Samo tak način vodi tudi k dobrim rezultatom zdravljenja. Ženske ne hodijo same v ambulanto zaradi moževih težav, res pa je, da v kar 80 odstotkov ženske prijavijo moža na pregled v našo ambulanto,« poudari strokovnjak, ki bo v svoji ambulanti izvajal tudi mednarodno študijo, katero podpira podjetje Direx, proizvajalec Renova aparata. Vanjo bodo vključili tudi 30 bolnikov z njihovim privoljenjem seveda. V tej študiji bodo z rezultati lahko prispevali k optimalnem zdravljenju.

  Erektilna disfunkcija ne pozna nacionalnih, rasnih, poklicnih, zadnje čase celo starostnih razlik ne. Velika evropska študija, narejena v Španiji, je pokazala na prisotnost ED pri 12 do 19 odstotkih moških med 25 in 75 letom starosti. Bolj nas zanima stanje v Sloveniji. Podatek, ki velja je, da ima pri nas že vsak peti moški težave z erekcijo, kar predstavlja 130.000 moških. Med 18 in 70 letom starosti ima težave 10 moških moških, po 50 letu pa preko 50 odstotkov. Od septembra pa je tudi v Sloveniji na voljo naprava, ki brez stranskih učinkov pomaga moškim.

  Prejšnji članekVABILO:”NA VRH TRIGLAVA SPREMINJAT SVET”
  Naslednji članekBAZAR GENERACIJ NA OTROŠKEM BAZARJU