BOLANA SVA, SKRBI NAJU. PROSIM, POMAGAJTE!

1915

IMAM PARKINSOVO BOLEZEN, MOJ MOŽ PA POSTAJA DEMENTEN. ZANIMA ME, KAKŠNE SO NAJINE MOŽNOSTI? IMAVA HIŠO, VIKEND, PRIHRANKE IN DOBRI POKOJNINI.

Na tovrstna vprašanja ni preprostih odgovorov. Gospo smo povabili na informativni posvet z namenom, da smo pridobili dodatne informacije o stanju in željah, na podlagi teh pa smo oblikovali nekaj mogočih rešitev.

Izkazalo se je, da so trenutno največji problem pravzaprav ne najboljše bivalne razmere. Njuno zdravstveno stanje še zdaleč ni kritično, zakonca pa se med seboj dobro razumeta in bi rada ostala skupaj. Težava je oddaljenost njune hiše od središča mesta in infrastrukture, pa tudi neustrezne arhitekturne rešitve, ki onemogočajo uporabo celotnega objekta. Poleg rešitve svoje »varne starosti«, bi rada premoženje uredila tako, da bosta imela mirno vest in bodo zadovoljni tudi svojci, ki so sicer med seboj sprti.

V naročenem individualnem načrtu smo opisali tri različne smeri reševanja: 1.) ostati doma, preurediti hišo, odpraviti nekaj manjših ovir in v nadstropju izdelati še eno manjše samostojno stanovanje, poiskati pomoč na domu; 2.) nakup in selitev v oskrbovano stanovanje, kjer bi jima zagotavljali razmere, ki bi ustrezale, čeprav bi se zdravstveno stanje poslabšalo; 3.) dom za starejše, ki bi ponujal tako nadstandardno rešitev, ki bi zakoncema ustrezala (npr. apartma).

Ugotovili smo, da lahko ponudimo kakovostne konkretne predloge prav v vseh treh opcijah. Če pred štirimi leti, ko smo začeli to dejavnost, razen nasvetov pravzaprav nismo imeli kaj ponuditi, saj so bili domovi za starejše povsem polni, oskrbovanih stanovanj ni bilo, kakovostne storitve za oskrbo na daljavo in pomoč na domu pa so bile še v povojih, danes ni več tako. Še več, z našimi svetovalci s področja družinske mediacije, pravnimi in nepremičninskimi strokovnjaki lahko na enem mestu pomagamo vsej družini do soglasja in ureditve odnosov.

info@varnastarost.si | 080 22 46