KAKO JE Z DRUŽINSKO POKOJNINO PO BRATU?

  817

  Na to in druga vprašanja s pokojninskega področja preberite revijo VZAJEMNOST

  Vprašanje:

  Bralca A. K. z Dolenjske zanima, ali res nima pravice do družinske pokojnine po bratu, ki je umrl lani. Star je namreč že več kot 70 let, je brez finančnih sredstev in je bil povsem odvisen od brata, ki je bil starostni upokojenec.

  Odgovor:

  Zakon, ki je veljal do 31. 12. 2012, je določal, da pravico do družinske pokojnine v primeru smrti zavarovanca ali uživalca pravic pridobijo tudi bratje in sestre, ki jih zavarovanec preživljal do svoje smrti, če izpolnjujejo pogoje za otroke ali pogoje, ki so določeni za starše umrlega zavarovanca. Z pridobitev pravice do družinske pokojnine so morali upravičenci poleg izpolnjenega pogoja preživljanja dopolniti starost 58 let, razen če so bili pred smrtjo brata ali sestre po izvedenskem mnenju invalidske komisije ZPIZ popolnoma nezmožni za delo.

  Veljavni zakon pa med upravičence za pridobitev pravice do družinske pokojnine šteje le otroke in druge družinske člane. Druge družinske člane taksativno našteva – in sicer so to pastorki, vnuki in drugi otroci brez staršev (katerih starši so popolnoma nezmožni za delo), ki jih je zavarovanec preživljal, in starši, ki jih je bil umrli dolžan preživljati do smrti po predpisih o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Za pridobitev pravice do družinske pokojnine pa morajo upravičenci izpolniti še druge pogoje, ki jih zakon zahteva za posamezne zavarovance.
  Bralec tako nima pravice do družinske pokojnine po bratu, ki je umrl v času veljavnosti novega zakona, saj za brate in sestre ne določa več te pravice.

  V REVIJI VZAJEMNOST naročnikom odgovarja na njihova vprašanja v zvezi s pokojninami ga. Milena Paulini, dipl. univ. pravnica iz ZPIZ.

  Revija Vzajemnost

  Revija je zanesljiva spremljevalka starejših ljudi, saj verodostojno piše o pokojninskih temah in raznovrstnih socialnih prejemkih. Svojim naročnikom brezplačno, pisno in po telefonu odgovarja na pokojninska in premoženjsko-pravna vprašanja ter vprašanja s področja delovnega prava, socialne varnosti, zdravstvenega varstva, skrbi za starejše in osebne stike.

  V Vzajemnosti so koristni članki o zdravju, prehrani in gibanju, čemur moramo v zrelih letih posvetiti še posebno pozornost. Prav tako pa tudi druženju in sprostitvi, zato vsak mesec objavlja kakšen prijeten ter cenovno ugoden izlet ali letovanje po meri starejših. Ne manjka niti branja za razvedrilo križank, vzorcev ročnih del in nagradnih iger.

  Za druženje svojih bralcev skrbi tudi z brezplačnimi malimi oglasi, prek katerih si naročniki iščejo partnerje in prijatelje.

  Naročniki so pa tudi člani kluba Vzajemnost in s klubsko kartico lahko v več kot 130 trgovinah, podjetjih ter zdraviliščih uveljavljajo različne popuste. Imajo pa še tudi številne druge ugodnosti.

  Revija ni v prosti prodaji.
  Polletna naročnina je 11,40 EUR.

  Več o reviji na TUKAJ.


  Prejšnji članekSPREMINJANJE PODATKOV O NEPREMIČNINAH
  Naslednji članekBOLANA SVA, SKRBI NAJU. PROSIM, POMAGAJTE!