ZAPRTJE – KAKO DO OLAJŠANJA V 15 MINUTAH

  1452

  Zaprtje se dvakrat pogosteje pojavlja pri ženskah kot pri moških. Pri spopadanju s to težavo je včasih treba poseči po odvajalu. Svečke Lecicarbon so odvajalo, ki je v slovenskih lekarnah na voljo kot zdravilo brez recepta. Omogočajo hitro olajšanje v 15 do 30 minutah.


  O zaprtju govorimo takrat, ko s težavo (z veliko potrebnega napenjanja) izločamo manjšekoličine tršega blata.
  Zaprtje je pogost problem zahodnega sveta. Premalo gibanja, neustrezna prehrana in hiter življenjski slog pogosto privedejo do nerednega opravljanja velike potrebe z večdnevnimi presledki. To načeloma ni problematično, če je blato mehko in ga izločimo brez večjega napenjanja. O zaprtju govorimo takrat, ko s težavo (z veliko potrebnega napenjanja) izločamo manjše količine tršega blata. Če je odvajanje takšno in povrh vsega še neredno (manj kot trikrat na teden), govorimo o kroničnem zaprtju.


  Zaprtje se lahko pojavi kot posledica uživanja nekaterih zdravil.

  Številni vzroki zaprtja
  Med vzroki zaprtja velja v prvi vrsti omeniti neustrezno prehrano, premalo gibanja in premajhen vnos tekočine. Pomemben vpliv imajo hormoni. Težave lahko dodatno poslabša stres, čemur bodo pritrdili tudi tisti, ki jih muči zaprtje na potovanjih. Zaprtje je lahko posledica določenih bolezenskih stanj, predvsem bolezni in okvar živčevja, sladkorne bolezni, bolezni prebavil ali ščitnice, oslabelih ali poškodovanih mišic medeničnega dna … Lahko se pojavi tudi kot neželeni učinek zdravil, na primer antidepresivov, zdravil za blaženje močnih bolečin, železovih preparatov, zaviralcev izločanja želodčne kisline.

  Zaprtja ne gre jemati zlahka
  Zaprtje samo po sebi ne pomeni resne grožnje vašemu zdravju. Kljub temu pa je lahko, zlasti če se pojavi nenadno, znak resnejše bolezni, kot sta oslabljeno delovanje ščitnice ali rak. Posledica kroničnega zaprtja so pogosto hemoroidi in črevesne razpoke. Te so lahko zelo boleče in vodijo v začarani krog težav z zaprtjem.
  Zdravnika je priporočljivo obiskati, če se zaprtje pojavi nenadno, brez jasnega vzroka in če kljub upoštevanju zdravih življenjskih navad vztraja več kot tri tedne. To še posebno velja za starejše od 50 let, saj se v tem starostnem obdobju pogosteje pojavlja rak črevesja.


  S spremembo življenjskih navad se lahko v veliki meri izognemo zaprtju.

  Življenjske navade na glavo za redno prebavo
  Zaprtje lahko v večini primerov odpravite sami:
  – povečajte količino vlaknin v prehrani (polnozrnata žita, sveže sadje in zelenjava, semena)
  – povečajte vnos vode (8 kozarcev dnevno); zmanjšajte uživanje kofeinskih pijač
  – skrbite za redno telesno vadbo
  – vzemite si čas za odvajanje; brez motenj
  – ko začutite, da morate na veliko potrebo, je ne odlagajte (odlaganje sčasoma oslabi refleks iztrebljanja!)
  – če je potrebno, po odvajalu sezite šele, ko ste uvedli navedene spremembe; pri izbiri bodite previdni, saj nekatera povzročajo odvisnost in jih ne smete uporabljati dolgotrajno.

  Lecicarbon – učinkovito odvajalo, ki ne povzroča odvisnosti


  Lecicarbon – že 80 let v Nemčiji, sedaj pa tudi pri nas. V lekarnah brez recepta.

  Zdravilo Lecicarbon je v Sloveniji na voljo kratek čas, a v Nemčiji mu zaupajo že 80 let! Svečke Lecicarbon lahko uporabljamo dolgotrajno, saj iztrebljanje spodbudijo naravno in zato ne povzročajo odvisnosti. Delujejo hitro, že po 15 do 30 minutah. Po vstavitvi v danko se iz svečke Lecicarbon začnejo sproščati drobni mehurčki ogljikovega dioksida, ki učinkovito spodbudijo gibanje črevesja (peristaltiko) in sprožijo refleks iztrebljanja. To dogajanje je naravno prisotno v črevesju, a včasih potrebuje dodatno vzpodbudo. Lecicarbon ne povzroča krčev, napenjanja in slabosti. Na voljo je v dveh oblikah: Lecicarbon za odrasle in Lecicarbon za otroke.

  Učinkovitost in varnost zdravila Lecicarbon potrjujejo klinične študije.
  Lecicarbon je na voljo v lekarnah BREZ RECEPTA!
  Pred uporabo natančno preberite navodilo. O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

  Predstavništvo imetnika dovoljenja za promet z zdravilom: Dr. Gorkič d.o.o., Obrtniška 11, Logatec

  Prejšnji članekKAKO VEM, ČE IMAM SLADKORNO BOLEZEN?
  Naslednji članek7. APRIL: SVETOVNI DAN ZDRAVJA 2016