ZAKLJUČNA KONFERENCA PROJEKTA DREAMING

  571

  Od 13. do 14. junija 2012 je v Trstu potekala zaključna konferenca projekta DREAMING (elDeRly-friEndly Alarm handling and MonitorING – Starejšim prijazno spremljanje in klic v sili), ki raziskuje možnosti in načine uporabe različnih informacijskih in telekomunikacijskih tehnologij za podporo starejšim pri samostojnem bivanju v domačem okolju. Konferenco so gostili italijanski partnerji iz pokrajine Furlanija – Julijska krajina, ki ima že od leta 1994 uzakonjeno uporabo centralne informacijske točke ter komunikacijskega centra za podporo bivanju v domačem okolju.

  Na zaključni konferenci so bile predstavljene izkušnje partnerjev iz različnih držav, zelo zanimivi pa so bili tudi ogledi sistemov, ki delujejo v Trstu, tako v sami centrali klicnega centra kot tudi v centru pomoči na domu in pri samih uporabnikih storitev v Trstu. Ugotovili smo, da je po 18 letih delovanje sistema izjemno dobro utečeno ter da ima preko 5.000 rednih uporabnikov storitev. Število tistih, ki se na klicni center obračajo za občasno pomoč, informacije ali naročanje različnih zdravstvenih storitev, pa je še veliko večje.

  S stališča razvoja te storitve v Sloveniji je zelo pomembna informacija, da imamo v neposredni bližini vzpostavljen in izvrstno delujoč sistem z dolgoletno tradicijo, od katerega se lahko veliko naučimo. Ponovno se je potrdila tudi utemeljenost predloga Skupnosti socialnih zavodov Slovenije, da je centralno informacijsko točko in klicni center za uporabnika v domačem okolju nujno zakonsko urediti ter vzpodbuditi čim večjo dostopnost in čim širšo uporabo teh možnosti.

  Več informacij:

  Skupnost socialnih zavodov Slovenije
  Letališka 3c
  1122 Ljubljana
  tel: 01/520 80 00
  e-mail: info@ssz-slo.siInternet: www.ssz-slo.si

  Prejšnji članekKAKO JE Z VNOVIČNO ODMERO POKOJNINE?
  Naslednji članekSIMBIOZ@ BO ZOPET POVEZALA SLOVENIJO