ZAČETEK CEPLJENJA PROTI SEZONSKI GRIPI

  1014

  Začenja se cepljenje proti sezonski gripi. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) cepljenje priporočamo vsem prebivalcem, še zlasti bolj ogroženim skupinam: starejšim od 65 let, kroničnim bolnikom in njihovim družinskim članom, majhnim otrokom in njihovim družinskim članom, nosečnicam, ljudem, ki čakajo na sprejeme na bolnišnično zdravljenje ter zdravstvenim in drugim delavcem, ki so pomembni za delovanje različnih dejavnosti. Cepljenje je smiselno opraviti vsako leto še pred začetkom zime in obdobjem kroženja virusov. V primerjavi z drugimi državami je precepljenosti proti gripi v Sloveniji med najnižjimi v Evropski uniji.


  Gripa predstavlja veliko grožnjo za javno zdravje in ima velik vpliv na obolevnost in umrljivost. Gripa je nevarna zaradi možnosti pojava epidemij in resnih zapletov, kot so virusne in bakterijske pljučnice. Bolezen pri mladih bolnikih brez kroničnih bolezni večinoma poteka kot nekajdnevno vročinsko stanje z respiratorno simptomatiko in bolečinami v mišicah in sklepih. Pri bolnikih s kroničnimi boleznimi, starejših osebah, majhnih otrocih in nosečnicah pa bolezen lahko poteka s težjo klinično sliko s pogostimi zapleti in višjo smrtnostjo. Najučinkoviteje se pred gripo zavarujemo z vsakoletnim cepljenjem, čeprav je pri nekaterih skupinah (starejši, kronični bolniki, imunsko oslabljeni …) uspešnost cepljenja lahko nižja. Cepljenje proti gripi je koristno, saj ščiti pred okužbo in zapleti, ki gripo spremljajo. Pri najbolj ogroženih skupinah zmanjšuje tveganje za smrt zaradi bolezni same ali njenih zapletov. Cepljenje proti gripi je še zlasti priporočljivo za kronične bolnike, starejše osebe, majhne otroke (od šest mesecev do drugega leta starosti) in nosečnice ter za osebe, ki so pri svojem delu izpostavljene nevarnosti okužbe ali pri delu lahko prenesejo okužbo na druge osebe (zdravstvene delavce in sodelavce ter druge nujne službe).

  Virusi gripe se stalno spreminjajo, zato se spreminja tudi cepivo, ki je vsako leto pripravljeno tako, da ščiti proti virusom, ki bodo predvidoma krožili v prihajajoči sezoni. Čeprav cepivo ne prepreči vseh primerov gripe, vseeno predstavlja najboljšo obrambo pred boleznijo. Zaščita se vzpostavi približno dva tedna po cepljenju in traja več mesecev, postopoma upada in je po enem letu lahko že prenizka. Cepiti se je potrebno vsako leto z enim odmerkom cepiva, za otroke mlajše od devet let, ki se prvič cepijo proti gripi, sta potrebna dva odmerka. Uspešnost cepiva je odvisna predvsem od starosti in imunske sposobnosti prejemnika cepiva ter od podobnosti virusov, ki krožijo, s tistimi, ki so v cepivu. Podatki vsakoletih študij kažejo, da cepivo prepreči gripo pri 50–90 odstotkih zdravih odraslih, mlajših od 65 let, in prepreči hospitalizacijo zaradi pljučnice in gripe pri 30–70 odstotkih cepljenih starejših osebah in kroničnih bolnikih . Cepiti se ne smejo cepiti osebe, ki so kdaj imele resno alergično reakcijo na cepivo proti gripi ali katerokoli snov, ki je lahko prisotna v cepivu v sledovih, npr. jajčne beljakovine in osebe, ki prebolevajo akutno bolezen  z visoko telesno temperaturo (nad 38 °C). Prijave neželenih učinkov po cepljenju proti gripi v Sloveniji so redke, če upoštevamo število razdeljenih odmerkov cepiva. V letih od 2007 do 2011 je bilo v Sloveniji razdeljenih od 130.000 do 200.000 odmerkov cepiva proti gripi letno in v tem obdobju smo letno prejeli od 6 do 23 prijav neželenih učinkov po cepljenju proti gripi. Večinoma je šlo za lokalne reakcije na mestu cepljenja (rdečina, bolečina, oteklina), povišano telesno temperaturo, slabost, utrujenost in glavobol. Vsi ti neželeni učinki so bili blagi in so minili brez posledic.

  Precepljenost proti gripi v Sloveniji je nizka

  Svetovna zdravstvena organizacija gripo prepoznava kot pomemben javnozdravstveni problem, zato je evropskim državam članicam že pred leti postavila cilj – doseči vsaj 75 odstotno precepljenost rizične populacije (starejše osebe in osebe s kroničnimi obolenji). V Sloveniji je precepljenost proti gripi zelo nizka – prejšnjo sezono je bilo pri nas cepljenih okrog 88.000 oseb, od tega 50.600 starejših od 65 let. V primerjavi z drugimi državami EU je precepljenost starejših proti gripi v Sloveniji med najnižjimi. Zato bi bilo v Sloveniji potrebno dodatno spodbuditi cepljenje proti gripi, predvsem rizičnih skupin in zdravstvenih delavcev. S povečanjem precepljenosti pri teh skupinah bi preprečili težje poteke bolezni in številne zaplete, kar bi pomenilo znaten prihranek v zdravstvu

  Kje se bo mogoče cepiti?

  Cepljenje se bo izvajalo pri izbranih zdravnikih in območnih enot Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Na večini območnih enot: Ljubljana, Celje, Murska Sobota, Novo mesto, Ravne na Koroškem, Kranj in Maribor bomo s cepljenjem pričeli 6. oktobra 2014, medtem ko bomo na območni enoti Koper in Nova Gorica s cepljenjem začeli 20. oktobra 2014. Priporočamo, da se prebivalci na cepljenje naročijo. Cene cepljenja je 12,00 evrov, za vse kronične bolnike in starejše od 65 let pa je cena cepljenja 7,00 evrov.

  Prejšnji članekPODALJŠEVANJE MLADOSTI NA NARAVEN NAČIN
  Naslednji članekIN KAJ MENITE VI GLEDE PRAVIC STAREJŠIH?