ZA ZNIŽANI DDV ZA TAMPONE IN VLOŽKE

  662

  ZA znižanje DDV za higienske proizvode za ženske!

  Zveza potrošnikov Slovenije podpira predlog Združene levice ZA znižanje DDV za higienske proizvode za ženske (tampone in vložke), iz trenutnih 22% na 9,5 %.

  Na ZPS poudarjajo, da gre za nujne proizvode, ki jih ženske potrebujejo vsaj enkrat mesečno, in ne za luksuz. Z nižjo obdavčitvijo bi šele dosegli enakovredno obdavčitev z ostalimi nujnimi izdelki kot so hrana in zdravila ter sorodnimi izdelki kot so obliži, obkladki, plenice, ki so že zdaj obdavčeni po nižji stopnji.

  Z uvedbo nižje davčne stopnje bi ženskam znižali nujne življenjske stroške in hkrati sledili dobrim praksam iz tujine.  Številne države Evropske unije (Velika Britanija, Francija …), so namreč že znižale davke na ženske higienske izdelke, nekatere pa si prizadevajo celo za ničelno stopnjo obdavčitve kot jo že ima Irska.

  Javni poziv ZPS trgovcem: Znižanje davka se mora odraziti v nižjih cenah!
  ZPS poziva trgovce, da se javno zavežejo , da bodo razliko med 22% in 9,5 %  DDV v celoti upoštevali pri oblikovanju novih, ustrezno  nižjih  cen teh izdelkov,  v kolikor  bo sprememba davka sprejeta. Prihranek pri ceni mora ostati ženskam, ki zdaj nujne življenjske potrebščine plačujejo kot da bi šlo za luksuz. Na ZPS so že pregledali cene teh izdelkov, ob pomoči potrošnic  pa jih bodo ponovno preverili po sprejetju znižane davčne stopnje.  Vse trgovce, ki cen kljub nižjemu davku ne bodo znižali, bodo javno izpostavili na

  Prejšnji članekVABILO NA LIKOVNO RAZSTAVO ZDUS 2016
  Naslednji članekDOSOR: 8. MEDNARODNA LIKOVNA KOLONIJA