VLAŽILNE KREME – VELIKE RAZLIKE V CENAH

  431

  Vlažilne kreme za obraz so eden izmed tistih izdelkov za nego kože, za katerega je priporočljivo, da ga uporabljamo vsak dan. Izbira je pestra, cenovni razpon pa ogromen. Za 19 izdelkov na ZPS Testu so odšteli med 2,04 in 155,90 evra oz. med 0,04 in 2,60 evra za mililiter. Ponovno se je izkazalo, da cena ni merilo kakovosti. Med zmagovalkami testa najdemo vlažilni kremi, za kateri bi odšteli 3,98 oz. 17,90 evra.

  Na testu so potrošniške organizacije preizkusile kreme, namenjene predvsem normalni in mešani koži, za katere proizvajalci izrecno navajajo, da vlažijo kožo (z izrazi, kot so npr. »vlažilna«, »Moist …«, »Hydra…«, »Aqua …«). »Testirali smo 41 vlažilnih krem, objavljamo pa rezultate za 19 krem, ki jih lahko potrošniki kupijo tudi pri nas, in sicer v klasičnih trgovinah, lekarnah ali na spletu. Kot vedno so bile na testu pred enakim izzivom tako kreme, ki sodijo v nižji cenovni razred, kot njihove konkurentke s zasoljenimi cenami (tokrat res astronomsko). In prav najdražja se na testu ni ravno izkazala, saj je za vlaženje kože dobila zgolj povprečno oceno,« je predstavila način izbora izdelkov Urša Šmid Božičevič iz Zveze potrošnikov Slovenije.

  Skoraj vse kreme so kožo dobro navlažile

  V okviru testiranja so stopnjo vlaženja kože izdelkov na testi izmerili s korneometrom, napravo, ki meri električno kapaciteto v povrhnjici. Čim bolj vlažna je koža, večja je njena električna kapaciteta, saj voda pospeši gibanje ionov v električnem toku. »Vsako kremo so preizkusile prostovoljke, stare od 25 do 66 let, z »normalno do suho« kožo, ki so štiri tedne dvakrat na dan uporabljale kremo in standardno mešanico. Skupno je na testu sodelovalo več kot 500 žensk. Pri isti uporabnici smo izmerili stopnjo vlaženja ob uporabi testnega vzorca in standardne kreme, pripravljene za namen testiranja, saj je le tako mogoče primerjati učinek kreme. Splošna ugotovitev je, da so kreme z oceno »dobro« za vlaženje navlažile kožo bistveno bolje kot standardna krema, tiste z oceno »povprečno« za vlaženje pa niso bile kaj posebej boljše od standardne kreme. Med kremami v naši tabeli je bila takšna le ena, vse druge pa so kožo dobro navlažile,« je način testiranja razložila Urša Šmid Božičevič iz Zveze potrošnikov Slovenije.

  Med sestavinami so tudi neželene kemikalije

  Na testu so tudi preverili, ali kreme vsebujejo hormonske motilce in snovi, ki sodijo med pogoste alergene – to so predvsem dišave in nekateri konzervansi. Nobena izmed krem ni vsebovala prepovedanih snovi, a smo dvema znižali oceno za sestavo, ker sta vsebovali nekatere neželene kemikalije, in sicer paraben (propylparaben) oz. konzervans methyazolin. Ta bo od februarja 2017 v kremah popolnoma prepovedan, a trgovci bodo še lahko prodali zaloge, ki so na policah.

  Rezultati 19 vlažilnih krem so objavljeni v reviji ZPS test, januar 2017, in na www.zps.si .

  Prejšnji članekNEKOLIKO BOLJŠI ČASI ZA UPOKOJENCE
  Naslednji članekKAJ POČNEJO SLOVENSKE ZERO WASTE OBČINE?