NEKOLIKO BOLJŠI ČASI ZA UPOKOJENCE

  850

  Pokojnine se bodo januarja 2017 povišale za 1,15 odstotka, opredeljujejo proračunski dokumenti. Tako iz vrst upokojenskih organizacij in sindikatov kot iz opozicije pa je vse več pozivov k rednemu usklajevanju, saj država po njihovem opozorilu že dlje časa beleži pozitivno rast.

   
  V stranki Zavezništvo so tako pripravili zakonski predlog, ki bi poleg polnega izplačila letnega dodatka zagotovil tudi polno uskladitev pokojnin s 1. januarjem 2017.
   
  Pokojnine se vse od leta 2010 niso usklajevale v polni meri, ker so njihovo rast omejevali interventni ukrepi, varčevalni zakon in proračunski dokumenti. Po oceni Zveze društev upokojencev Slovenije je država pri usklajevanju pokojnin samo v obdobju od leta 2012 do 2015 privarčevala približno 150 milijonov evrov.

  Najnižje pokojnine za 40 let pokojninske dobe brez dokupa bodo višje

  Vlada je pripravila predlog zakonske spremembe, s katero bi upokojencem z najnižjimi pokojninami in s 40 leti pokojninske dobe brez dokupa mesečno pokojnino z zdajšnjih 440 zvišali na 500 evrov. Cenzus za varstveni dodatek, ki je socialna kategorija, je namreč zdaj 470 evrov, torej več od najnižje pokojnine za 40 let dela. Ureditev bo, če bo sprejeta, veljala s 1. julijem 2017.
   
  Predlog določa najnižjo pokojnino tudi za upokojence s 37, 38 in 39 leti pokojninske dobe brez dokupa. Za 37 let je določen znesek 470 evrov, za 38 let 480 in za 39 let 490 evrov. Predlog zadeva 33.000 ljudi, finančne posledice pa so predvidene v višini približno 7,4 milijona evrov na leto.
   
  Premoženjski položaj upokojencev z najnižjimi prejemki se bo izboljšal tudi zaradi novele zakona o socialnovarstvenih prejemkih, ki se bo začela uporabljati s 1. februarjem 2017. Ta za prejemnike varstvenega dodatka in denarne socialne pomoči ukinja zaznambo na nepremičnini in vračilo pomoči. Pogoj pa bo, da njihova nepremičnina, v kateri bivajo, ne presega vrednosti 120.000 evrov.
   
  Proti koncu letošnjega leta je bilo prejemnikov pokojnin iz obveznega zavarovanja, torej starostnih, invalidskih, družinskih in vdovskih pokojnin, približno 614.000.

  Predlog o dolgotrajni oskrbi naj bi bil za javno razpravo nared do konca februarja 2017

  Predlog zakona o dolgotrajni oskrbi, ki naj bi uredil vprašanje oskrbe starejših in je ob letošnjem usklajevanju med ministrstvoma za delo in za zdravje nastajal na prvem, bodo po novem pripravili na ministrstvu za zdravje. Po njihovi napovedi bo za javno razpravo pripravljen do konca februarja 2017, sprejet pa naj bi bil v prvi polovici leta.

  S 1. januarjem 2017 bo na ministrstvu za zdravje začel delovati nov direktorat za dolgotrajno oskrbo po tistem, ko je vlada decembra letos del vsebin s področja dolgotrajne oskrbe prenesla z ministrstva za delo na ministrstvo za zdravje.

  Prejšnji članekPODALJŠAN ROK ZA PRENOS DELNIC
  Naslednji članekVLAŽILNE KREME – VELIKE RAZLIKE V CENAH