PODALJŠAN ROK ZA PRENOS DELNIC

  554

  Ker zapiranje registrskih računov pri KDD poteka zelo počasi in bo do konca leta približno 140.000 potrošnikov tam hranilo svoje vrednostne papirje, smo pri ZPS Vlado in Ministrstvo za finance pozvali, naj podaljšajo rok za zapiranje registrskih računov in potrošnikom ponudijo boljše informacije o tem kaj storiti.
   

   
  Iz Ministrstva za finance smo prejeli pojasnilo, da bodo registrski računi s koncem leta sicer ukinjeni, ampak da to le ni skrajni rok za prenos delnic na trgovalni račun, saj se bodo te v novem letu hranile na prehodnih računih. Žal pa nismo prejeli informacij o tem, koliko časa bodo delnice še na tem računu preden bodo prenesene na sodni depozit. Ker sklepamo, da bodo postopki prenosa zaradi zapletenosti dolgotrajni, vsi vrednostni papirji zagotovo ne bodo preneseni zelo hitro. Dinamiko prenosov in stroške naj bi opredelila nova pravila KDD, ki pa ta v tem trenutku še niso znana.
   
  Dobra novica za potrošnike torej je, da je bil rok za ukrepanje podaljšan. Zaradi odprtih vprašanj o rokih pa je vsekakor priporočljivo, da potrošniki poskusijo ukrepati letos, če ne pa čim prej v naslednjem letu.

  Previdno pri stroških trgovalnih računov

  Potrošnike pri izbiri ponudnika za odprtje trgovalnega računa pozivamo k previdnosti, saj vsi ponudniki še niso prilagodili svojih cenikov potem ko smo dosegli, da je Državni zbor še enkrat potrdil zakonske omejitve stroškov odpiranja in poslovanja s trgovalnim računom. Pri ZPS smo ugotovili, da zakonskim določilom veš čas odkar je bil zakon sprejet sledijo štirje ponudniki: BKS, Deželna banka ter NLB in SKB banka. Očitno pa si zakonska določila nekateri ponudniki še vedno razlagajo drugače, vsaj tako sklepamo iz cenikov Alte.
   
  Treba pa je vedeti, da zakon ne omejuje vseh stroškov, ki jih ponudnik lahko zaračuna potrošniku. Za ilustracijo podajamo primer ponudnika Ilirika, ki je svoj cenik prilagodil pred kratkim: znižali so stroške, ki jih zakon omejuje, obenem pa za petkrat podražili strošek prvega prenosa delnic na trgovalni račun (iz 4€ na 20€) in za skoraj dvakrat zvišali najnižjo provizijo za enkratno prodajo delnic (iz 16€ na 30€). S primerjavo ponudnikov je mogoče najti občutno ugodnejše rešitve.

  Prejšnji članekSPREMEMBE PRI KABELSKI IN IP-TELEVIZIJI
  Naslednji članekNEKOLIKO BOLJŠI ČASI ZA UPOKOJENCE