NOVOST – ZOBNI VSADKI ZDAJ BREZ OPERACIJE

  1364

  Implantati oz. zobni vsadki danes niso več nujno boleči in ne pretirano dragi. Najnovejša tehnologija vgradnje po postopku MIMI, ki jo izvajajo v Centru za estetsko zobozdravstvo Vvdental,  zagotavlja hitro, nebolečo in cenovno ugodno izbiro. Zobni vsadek je kovinski vijak, narejen iz titana ali titanovih zlitin. Vgradi se v kost in služi kot umetna korenina za posamezni zob. So odlična zamenjava za mostičke ter delne in totalne proteze. Odlikuje jih izjemna stabilnost, funkcionalnost in visoka estetika.

  Manjkajoči zobje niso le estetski problem. Vplivajo na zdravje ostalih zob in dlesni, kot na primer prevelika obremenitev sosednjih zob, ugodna mesta za nabiranje zobnega plaka in ostankov hrane in s tem povezano vnetje dlesni in zobni karies. Poleg tega onemogočajo pravilno žvečenje, s čimer vplivajo na slabšo prebavo in posledično na zdravje v celoti.

  Starih protez, ki so kar skakale po ustih naših babic in dedkov, že dolgo ni več. Pomembno je, da se zavedamo možnosti, ki jih nudi sodobna protetika. Današnja dentalna implantologija je del stomatologije, ki so jo začeli razvijati in utemeljevati skandinavski znanstveniki ob koncu šestdesetih let 20. stoletja. »Sedaj že lahko govorimo o znanstveno dokazani in v praksi podprti metodi nadomeščanja zob,« je zatrdil dr. Janez Vrbošek, zobozdravnik iz Vvdental-a, ki v svoji ambulanti na Litijski cesti v Ljubljani izvaja poseben, tako imenovani MIMI postopek vstavljanja implantatov. Ljudje jih včasih zamenjujejo z mini implantati, kar pa ni isto. MIMI pomeni Minimalno Invazivno Metodo Implantacije, v nasprotju z mini implantati, ki so implantati za podprtje zobnih protez.

  Champions implantati tudi pri nas

  Zobni vsadki ali implantati so vse pogostejši način rekonstrukcije zob v čeljusti in zagotavljajo minimalno invazivno in trajno rešitev. Rezultati individualno izbranih in umeščenih implantatov so ohranitev preostalega zobovja, povrnitev funkcije žvečenja in ne nazadnje čudovit nasmeh.

  »MIMI je postopek, pri katerem vstavimo vsadek brez operacije kar pomeni, da skozi dlesen v kost zvrtamo luknjo, ne da bi pri tem prerezali ali odmaknili dlesen. Implantati pa niso le priviti v kost, ampak se zaradi svoje sestave – titana, s kostjo zrastejo (oseointegracija). Za dobro zraščanje kosti in implantata je potreben določen čas, običajno od 2 do 6 mesecev, kar je ključno za visoko uspešnost postopka. Z razliko od klasične implantacije z operacijo, je MIMI postopek neboleč, pacient občuti le nekakšen pritisk ob vstavitvi vsadka. Pacient nima otekline in bolečin. Zelo pomembno je, da nima težav z zunanjim izgledom (oteklina obraza), kar se sicer pogosto dogaja ob običajnem operacijskem postopku vstavljanja implantatov,« je pojasnil dr. Vrbošek. Dodal je, da so bili Champions implantati   patentirani leta 2007 v Nemčiji. L. 2011 so v Nemčiji vgradili preko 40 tisoč implantatov po MIMI postopku, v več kot 1200 zobnih ordinacijah.  V Ljubljani ta poseg izvajajo v Centru za estetsko zobozdravstvo Vvdental že tri leta, pacienti pa so s postopkom in rezultatom zelo zadovoljni.

  Nič rezov, nič šivov

  Kdaj in kdo se lahko odloči za implantat? Zanj se lahko odloči skoraj vsakdo, ki je soočen z izgubo enega ali več zob. Po posvetu in načrtovanju z zobozdravnikom se določijo realni okvirji rekonstrukcije. Ker se zobozdravnikov običajno bojimo ali pa nam vsaj zbujajo nelagodje, nas gotovo zanima, kako poteka vstavitev implantata? »Po skrbnem pregledu se določi število in vrsta implantatov. Sledi vstavitev implantata z lokalno anestezijo. Zaradi vraščanja implantata počakamo od 2 do 6 mesecev (odvisno od vrste in položaja implantata) ter nato na implantat privijemo prenosnik (abutment), ki zagotovi estetsko in biološko zaporo med umetnim zobom in dlesnijo. Na prenosnik pritrdimo porcelanski zob, ki se prilega dlesni in sosednjim zobem ter zagotavlja vrhunski estetski nadomestek manjkajočega zoba,« je pojasnil sogovornik in še enkrat poudaril, da traja celotni postopek implantacije le nekaj minut, pri postopku ni rezov in odpiranja sluznice, ni šivov, ni oteklin ali bolečin. V kosti se čuti le rahel pritisk, ki preneha že z navadnim analgetikom. MIMI postopek je do 50 odstotkov cenejši od običajnega operativnega postopka.  Kot pri vseh vsadkih pa je tudi pri Champions implantatih izjemno pomembna ustna higiena, upoštevanje zobozdravnikovih navodil ter redne kontrole pri zobozdravniku.

  Pregled je brezplačen, postopek pa, tako kot vsa implantologija v Sloveniji, ne glede na to, kdo jo izvaja, samoplačniški. Dr. Janez Vrbošek  dodaja, da, če pacient in zobozdravnik ves čas ustrezno sodelujeta, pri MIMI postopku implantacije ni zapletov. Postopek je primeren za večino ljudi, odsvetuje se le pri določenih zdravstvenih stanjih, kot npr. težke kardiovaskularne težave in zdravljenje osteoporoze,  pri bolnikih s sladkorno boleznijo pa je življenjska doba vsadka krajša.

  Kaj je MIMI postopek?

  MIMI postopek vstavljanja Champions implantatov pomeni Minimalno Invazivno Metodo Implantacije BREZ OPERACIJE. Poseg traja le nekaj minut, ne boli in ne povzroča oteklin. Čuti se le kostni pritisk, ki se ga blaži s hlajenjem in analgetiki. Po njem lahko takoj nadaljujemo z običajnimi aktivnostmi.

  Več informacij:

  VV DENTAL Janez Vrbošek, dr.dent.med.,
  Litijska cesta 161, Ljubljana

  Telefon: +386 (0) 590 75 75 4
  Mobitel: +386 (0) 40 579 569

  Email: info@vvdental.si
  Web: www.vvdental.si

  Prejšnji članekPREVIDNOST PRI GSO ORGANIZMIH V PREHRANI
  Naslednji članekNEPREMIČNINSKI DAVEK V VELJAVO Z NOVIM LETOM