NEPREMIČNINSKI DAVEK V VELJAVO Z NOVIM LETOM

  759

  Državni zbor je v petek v ponovnem odločanju po vetu državnega sveta s potrebno absolutno večino sprejel zakon o davku na nepremičnine (49 glasov za in 30 proti). Zakon bo uveljavljen z letom 2014 in bo nadomestil sedanje nepremičninske dajatve. Lastniki bodo pred odmero prejeli informativne izračune.

  Za zakon je glasovalo 49 poslancev, proti pa 30. Ponovno odločanje je z odložilnim vetom zahteval državni svet, ki med drugim meni, da je zakon slab in škodljiv za lokalne skupnosti, v več točkah tudi ustavno sporen. Upoštevati bi bilo treba mnenja lokalnih skupnosti in zakon sprejemati po rednem postopku, so opozorili.

  Minister za finance Uroš Čufer je dejal, da so se odločili za enoten sistem davka, posodobitev davčnega sistema pa naj bi vodila do večje pravičnosti. Priprava davka je povezana tudi s proračunskimi potrebami in glede na ocene je – ko je cilj povečanje davčnih prilivov – ta davek še najmanj škodljiv, je dejal in dodal, da je sedanja raven obdavčitve nepremičnin v Sloveniji razmeroma nizka.

  Davek na nepremičnine bo uveden s 1. januarjem 2014. Nadomestil bo nadomestilo za uporabo stavbnih zemljišč, davek od premoženja, pristojbino za vzdrževanje gozdih cest ter davek na nepremičnine večje vrednosti. Davek – pričakovani skupni priliv na letni ravni je okoli 400 milijonov evrov – se bo polovično delil med državo in občinami Izjema bodo prva tri leta, ko bo v celoti prihodek države, občine pa bodo prejele enak znesek, kot so ga obračunale za nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča za leto 2012.
  Skratka: dodatni udarec po žepu za mnoge starejše, ki živijo v prevelikih in energetsko potratnih hišah, ki so zaradi nizkih pokojnin, ujetniki lastnih nepremičnin. Razmisliti bo treba o življenjskih spremembah…

  Prejšnji članekNOVOST – ZOBNI VSADKI ZDAJ BREZ OPERACIJE
  Naslednji članekNADZOR NAD BORELIOZO JE NUJEN VSE ŽIVLJENJE