VSEBINA

Festival za tretje življenjsko obdobje

Medgeneracijsko tudi na natečajih

Tudi letos smo pripravili številne natečaje, k sodelovanju na katerih smo pritegnili tako mlade kot tudi stare. Likovni in literarni natečaj sta vzpodbujala otroško domišljijo k ustvarjanju na temo prostovoljstva. Prejeli smo kar 527 likovnih in 77 literarnih del. Naša strokovna komisija bo imela preko poletja polne roke dela s prebiranjem spisov in ocenjevanjem likovnih stvaritev. Najboljše risbice bodo razstavljene na festivalu, mladi umetniki pa bodo pred več sto glavo množico prejeli privlačne nagrade. Prav tako bodo pisci najizvirnejših literarnih del povabljeni, da jih predstavijo zbranim na otvoritveni slovesnosti festivala, domov pa bodo odšli z lepimi nagradami. Risbice in spise bomo prav tako zbrali v posebni knjižici, ki bo pričala o ustavljalnem potencialu mladih. Seveda smo k sodelovanju povabili tudi srednješolce in študente, ki so dobili nalogo, da skupaj s starejšimi misleci napišejo raziskovalno nalogo na izbrano temo. Letos so se jim pri raziskovanju pridružili tudi osnovnošolci. Kaj zanimivega so odkrili, pa naj za sedaj ostane še skrivnost.
Tudi letos smo pripravili medgeneracijski natečaj. Za naziv Mlado srce za nasmeh starejših in Plemenito zrelo srce za nasmeh mlajših se poteguje 17 nominirancev. Odločitev o zmagovalcih bo, kot vsako leto doslej, težka. Priznanja in nagrade bodo le-ti prejeli na svečani podelitvi na samem Festivalu za tretje življenjsko obdobje. Da spomnimo kdo so bili lanski prejemniki nagrad. Priznanje Mlado srce za nasmeh starejših je šlo v roke dveh izjemnih srednješolk. Mateja Božnar in Erika Markič, dijakinji Srednje zdravstvene šole Ljubljana, s svojim prostovoljnim delom v Centru slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka, prinašata luč in veselje v življenja njihovih varovancev. Zanje organizirata plesne urice, na katerih se skupaj razgibajo in poveselijo.
Priznanje Plemenito zrelo srce za nasmeh mlajših, pa je šlo lani v roke danes 99 letnega Andreja Podgornika iz Trnovega pri Gorici. Gospod plodno sodeluje s tamkajšnjo osnovno šolo, kjer poskuša otrokom približati stare, že izumrle običaje, jih razveseli s kakšno zgodbico in se z njimi poda na pustolovščine po bližnji okolici, kjer odkrivajo stare, zapuščene vodnjake.
Za nasmeh bližnjih je potrebno tako malo! Mateja, Erika in Andrej z majhnimi dejanji vsak dan rišejo nasmehe na lica. Veseli smo, da je odziv na natečaj vsako leto bolj množičen.
Novost letošnjega festivala bodo Sovine urice. V sodelovanju z Društvom upokojenih pedagoških delavcev in Srednjo vzgojiteljsko šolo in gimnazijo Ljubljana bomo pripravili zanimiv program za najmlajše, pod geslom Moja igrača, moja igra, moja pesem. Otroci bodo tako vpijali znanje od starejših in mlajših učiteljic in vzgojiteljic, ki jih bodo naučile kako izdelovati svoje igrače, nove igre in pesmi. Izkušnja pa bo prav gotovo obogatila tudi mlade in stare pedagoške delavke, ki bodo na takšen način obogatile svoje znanje in veščine. Babice in dedki, pripeljite svoje vnučke na Sovine urice vsak festivalski dan med 14. in 16. uro!

Zveza društev upokojencev Slovenije obljublja kopico zanimivosti

ZDUS bo letos, poleg že tradicionalnega ZDUSovega kotička, poskrbel, da kulture in umetnosti željni obiskovalci ne bodo razočarani. Tudi letos se bo pod njihovim okriljem odvijalo 36. Srečanje pevskih zborov društev upokojencev Slovenije, tretjič zapovrstjo pa se bodo predstavili pevci izza slovenskih meja.
Pa novosti? Tudi teh bo precej! Zveza društev upokojencev Slovenije pripravlja kar tri razstave. Na prvi si bo moč ogledati likovne stvaritve, ki so jih ustvarili v koloniji Izola, drugi dve pa bosta fotografsko obarvani. Ogledali si boste lahko izbor najboljših fotografij posnetih z digitalnim fotoaparatom, tisti bolj nostalgični pa si boste lahko napasli oči na klasičnih posnetkih.

Govorilo se bo o prostovoljstvu, uživalo o kulturnem programu in prisluhnilo slavnim

Kot vsa leta doslej, bo tudi letos osrednji dogodek Festivala za tretje življenjsko obdobje mednarodna strokovna konferenca. Sodelujoči se bodo posvetili temi prostovoljstva. Udeležba na konferenci je, kot na vse festivalske prireditve, brezplačna. Prav tako pripravljamo dva odprta odra, enega v veliki sprejemni dvorani, drugega pa boste obiskali v pasaži Maximarketa. Na njiju se bodo zvrstili številni pevski in plesni nastopi majhnih in velikih umetnikov, recitali in predstavitve. Sodeč po prijavah, ki še vedno prihajajo, lahko obljubimo res zanimiv program, primeren tako za mlade, kot za malo starejše obiskovalce. Tudi letos boste lahko spoznali slavne starejše pobližje, jim zastavili kakšno vprašanje in slišali kako oni preživljajo jesen življenja. Letos nas bo, med drugimi, obiskal akademik Ciril Zlobec. Pesnik, pisatelj, publicist, prevajalec, novinar, urednik, nekdanji politik ter za nameček še dopisni član Hrvaške akademije znanosti in umetnosti nam bo razkril iskrice iz svojega pestrega življenja. Pridružili se mu bodo vrstniki iz kulture, gospodarstva in znanosti. Obeta se zanimiva in iskriva razprava. Počakati bo potrebno le še do jeseni!

Po železni cesti v Ljubljano

Slovenske železnice, v sodelovanju s prireditelji festivala, pripravljajo tudi letos za organizirane skupine upokojencev obisk največje prireditve za povezovanje generacij v Evropi po zares ugodnih pogojih.
Skupine vsaj šestih upokojencev lahko potujejo na festival z vlakom že za 4 evre na osebo. Cena velja za povratno vozovnico iz katerega koli kraja v Sloveniji v Ljubljano in nazaj. Ugodnost velja na podlagi seznama, ki ga z žigom potrdi društvo upokojencev. Obrazce za prijavo bodo društva upokojencev po vsej Sloveniji prejela v sredini meseca julija.

Sivo jesen bo konec septembra vsaj za tri dni pregnalo veselo medgeneracijsko dogajanje v slovenski prestolnici. Če ste tudi vi že neučakani, se nam pridružite na www.f3zo.si, kjer vas bomo redno obveščali o novih zanimivostih, dogajanjih na kulturnih odrih, konferenčnih dognanjih, predavanjih, okroglih mizah in delavnicah.
Za več informacij kliknite na uradno stran festivala: F3ŽO

FESTIVAL ZA TRETJE ŽIVLJENJSKO OBDOBJE

Letos se festival navezuje na evropsko leto prostovoljstva. Mladi prostovoljci bodo usmerjali obiskovalce po festivalskem prostoru, da ne bodo zamudili kakšnega od predavanj, posvetov, nastopov ali delavnic.

KDO UPORABLJA NAŠE STORITVE?

– starejši, ki si želijo pripraviti plan za brezskrbno preživljanje starosti
– starejši, ki želijo prepustiti urejanje problemov in formalnih zadev strokovnjakom
– starejši, ki morajo rešiti problem, ko ne morejo več skrbeti zase
– družine (svojci), ki razmišljajo vnaprej
– družine (svojci), ki imajo tak problem zdaj

Festival za tretje življenjsko obdobje

Fotogalerija