V MRAZU STA HRBET IN KRIŽ ŠE BOLJ OBČUTLJIVA

  696

  Telo pri nizkih temperaturah hitreje izgublja toploto. Prav telesna temperatura pa je ključnega pomena za ljudi, saj le-tako lahko ostanejo vitalni in dejavni.

  Strokovnjaki so ugotovili, da v hladnejših dneh veliko več ljudi toži nad bolečinami v hrbtenici in križu, kot pa v dneh s toplejšim ozračjem. Zato je še toliko bolj pomembno, da vemo, KAKO SE LAHKO ZAŠČITIMO PRED MRAZOM, saj se prej ali slej v življenju srečamo z bolečinami v križu.

  5 KORISTNIH NASVETOV kako se dodatno zaščitite pred mrazom:

  1. Nosite primerno obutev

  Obutev naj bo topla, odporna na mraz in vodo, predvsem pa naj bo udobna.

  2. Oblecite se toplo

  Poskrbite za boljšo prekrvavitev telesa in vitalnost hrbtenice s toplimi oblačili. Ne bo odveč, če si nadenite ledveni pas KOSMODISK CLASSIC Superior Seta ali KOSMODISK ACTIVE športni pas, in tako še dodatno poskrbite za svoje telo.

  3. Ostanite aktivni

  Ne pozabite, da so lahko sprehodi tudi ob nižjih temperaturah prijetni (ob upoštevanju zgornjih nasvetov). Izkoristite vsak sončen žarek in se napotite do bližnjega parka, travnika. Če pa vas kljub vsemu ne vleče ven, si omislite 10 minut za razgibavanje kar doma. Priporočamo vam tudi, da se vpišete na tečaj JOGETAI CHI-JA ali vedno bolj popularnega pilatesa. Primerna je tudi t.i. HIDROTERAPIJA.

  4. Mislite pozitivno

  Če sodite me tiste, ki razpoloženje povezujejo z vremenom, potem je skrajni čas, da začnete razmišljati pozitivno. Zadostuje, če si rečete, da so hladni dnevi pač dejstvo, ki se jim ne morete izogniti. Lahko pa jih naredite lepše in prijaznejše. Vremena ne moremo spremeniti, zato spremenimo način, kako se z njim spopademo. Kar pogumno, z nasmehom na obrazu in pohvalno, vzpodbudno besedo vam bo to zagotovo uspelo.

  5. V nujnih primerih obiščite zdravnika

  Če imate bolečine v hrbtenici in le-te spremljajo težave z odvajanjem vode in blata, omrtvičenost v presredku in spolovilu, omrtvičenost, zbadanje ali slabost v obeh nogah ali nestabilnost v pokončnem položaju in težave pri premikanju nog, se posvetujte s svojim zdravnikom ali s specialistom.

  5 MINUT ZA VADBO:

  Vaja za raztegovanje hrbtnih in vratnih mišic:

  Usedemo se na rob stola, hrbet naj bo raven. Dvignemo roke visoko navzgor. Izmenično dvigujemo roki, tako kot bi se hoteli dotakniti neba. Vajo ponovimo 5 – 10-krat. Ko končamo se počasi nagnemo naprej ter sprostimo ramena in glavo. Občutili bomo nežno raztegovanje v vratu in križu. Preštejemo do deset in se vrnemo v začetni položaj. Če hočemo povečati učinek raztegovanja, damo roke za vrat ter počasi in nežno pritisnemo navzdol.

  Prejšnji članekPSI ZA SENIORJE, RAZLOGI “ZA” IN NAGRADNA IGRA
  Naslednji članekDELAVNICA DRUŠTVA HOSPIC, ODBOR GORENJSKA