UMIVANJE ROK ALI RAZKUŽEVANJE? KAKO JE PRAVILNO?

2665
pravilno umivanje rok

Je za preprečevanje okužbe z virusom COVID-19 nujno vedno razkužiti roke? Osnova higiene je temeljito umivanje rok z milom in tekočo vodo, kjer miljenje traja najmanj 20 – 40 sekund. Pri vsakdanjih opravilih je dovolj, če si roke temeljito umijemo z milom in tekočo vodo, dodatno razkuževanje je opcijsko. Umivanje rok je do kože tudi prijaznejše (in cenejše) kot pretirana uporaba izdelkov za razkuževanje rok, saj le-ti izsušijo kožo.

Roke, ki so vidno umazane moramo vedno najprej umiti in nato šele razkužiti. V primeru, da si rok ne moremo umiti, ampak le razkužimo, lahko na površini rok ostane umazanija (tudi mikroskopska), ki predstavlja gojišče za viruse in bakterije, če kasneje pridemo v stik z njimi.

V času gripe A (H1N1) je raziskava pokazala, da je umivanje z vodo in milom učinkovitejše od uporabe hidroalkoholnih gelov (ki temeljijo samo na alkoholu ali alkoholu + chlorhexidine). V primeru pogoste uporabe so hidroalkoholni geli koži potencialno bolj škodljivi kot milo. Glavna pomanjkljivost je prisotnost alkohola, ki lahko kožo draži, še posebej, če razkužilo nanašate večkrat na dan in če je koža na rokah poškodovana (ekcem). S pretirano uporabo razkužil tudi uničujemo naraven zaščitni plašč kože.
Preverite na spletni strani NIZ: pravilno umivanje rok

Kdaj uporabiti razkužilo?

Če nimate dostopa do tekoče vode in mila, uporabite razkužilo s koncentracijo alkohola vsaj 60%. To storite v vseh okoliščinah, ko ste dotaknili potencialno onesnažene površine. Virus lahko na različnih površinah preživi tudi več ur, na gladkih površinah virus lahko preživi dalj časa, zato je tveganje večje. Pred temeljitim umivanjem ali razkuževanjem se ne dotikajte ust, nosu ali oči.

Kako uporabiti razkužilo?

Preberite navodilo za uporabo! Proizvajalci učinkovitost izdelkov za razkuževanje preverijo pod natančno določenimi pogoji (količina in čas). Ni redko, da je predpisana količina 3 ali celo 4 ml, priporočeno trajanje drgnjenja pa eno minuto. To je veliko in zelo dolgo!

Uporaba `Malo in hitro´ je torej brez pomena. Zaključek: tisti, ki uporabljajo razkužilo, da prihranijo čas, ko imajo na voljo umivalnik in milo, so v zmoti.

Razkuževanje stanovanjskih površin

Če uporabljate razkužilo na katerega je proizvajalec zapisal, da “uniči XX% bakterij” to še be pomeni, da bo uničilo tudi koronavirus, saj gre v tem primeru za virusno okužbo.

Na spletu lahko zasledimo številne napotke kako si pripravimo razkužilo na osnovi eteričnih olj. Trenutno ni dokazov, da bi eterična olja uničila koronavirus.

Na spletni strani Veterinarske fakultete so uporabne informacije o tem, kako razkuževati površine doma.

Prejšnji članekDOSTAVA NA DOM – IZOGNITE SE NEPRIJETNIM PRESENEČENJEM
Naslednji članekODLOG PLAČILA KREDITA; ZPS SVETUJE