UKINITEV REGISTRSKIH RAČUNOV. DELNICE?

  419

  S koncem letošnjega leta bodo registrski računi ukinjeni. Za več kot 200.000 potrošnikov to pomeni, da se morajo do takrat odločiti, kaj storiti z vrednostnimi papirji, ki jih še hranijo tam. Čeprav nobena od rešitev, ki so na voljo, žal ni zastonj, pa z informirano izbiro lahko prihranite pri stroških. Za lažjo odločitev so pri Zvezi potrošnikov Slovenije pripravili osnovne napotke za potrošnike in primerjali stroške med ponudniki trgovalnih računov.   

  Primerjalno ocenjevanje stroškov ponudnikov trgovalnih računov je četrto v sklopu primerjalnih ocenjevanj, ki jih Mednarodni institut za potrošniške raziskave (MIPOR) izvaja v okviru izvajanja koncesije RS za opravljanje javne službe izvajanja primerjalnih ocenjevanj blaga in storitev. Medije zato prosimo, da obvestijo potrošnike, da bodo na spletni strani http://potrošnikovZOOM.si/   brezplačno dostopne vse informacije in ugotovitve primerjalnih ocenjevanj.

  Po podatkih Centralne klirinško depotne družbe (na kratko KDD), ki je doslej hranila vrednostne papirje, je število potrošnikov, ki se morajo do konca leta odločiti, kaj storiti, zelo veliko. Letos poleti je bilo odprtih še dobrih 240.000 registrskih računov, vrednost sredstev na njih pa je bila 732 milijonov evrov.
  »Slaba polovica imetnikov ima v lasti le manjšo količino papirjev, vrednih manj kot 100 evrov, veliko pa je tudi takšnih z večjimi vrednostmi, saj je povprečna vrednost sredstev na računih dobrih 3.000 evrov«, sporoča Boštjan Krisper, finančni svetovalec pri Zvezi potrošnikov Slovenije.

  Odgovor na to kaj storiti je odvisen od vsakega posameznika, predvsem pa od tega, kolikšna je vrednost papirjev in kolikšni so stroški, povezani z različnimi rešitvami. Večina lastnikov je septembra z dopisom KDD že prejela informacijo o tem koliko in katere vrednostne papirje imajo na registrskem računu.

  Med katerimi rešitvami lahko izbira potrošnik?

  1. Papirje lahko obdržite: če bi radi še naprej varčevali v papirjih, boste pri enem od ponudnikov odprli trgovalni račun in jih hranili tam, vendar to od zdaj naprej ne bo več zastonj.

  2. Papirje lahko prodate: če papirjev nočete obdržati, ker ne želite borznoposredniški hiši ali banki vsako leto plačevati stroškov, jih lahko seveda prodate. Prodajo lahko (žal) izvedete le prek trgovalnega računa, torej ga odprete in takoj zatem zaprete.

  3. Papirjem se lahko odpoveste: če so vaši vrednostni papirji vredni manj, kot so stroški prodaje, obenem pa ne pričakujete kakšnega povečanja njihove vrednosti, se jim je morda bolje nepreklicno odpovedati in postali bodo last države.

  4. Ne storite nič: če do konca leta ne boste storili nič, bodo vaši papirji preneseni na sodni depozit in po petih letih bodo postali last države. Ta opcija ni zelo priporočljiva, saj je lahko povezana z dodatnimi sodnimi stroški.   

  Kdor primerja ponudbo, bo prihranil

  Pri ZPS so opravili pregled ponudbe in ugotovili, da je ta sicer dokaj zapletena, da pa so s primerjavo ponudnikov možni veliki prihranki. Tako lahko potrošnik, ki ima delnice v vrednosti 40 evrov in jih želi takoj prodati, med najbolj in najmanj ugodnim ponudnikom prihrani 35,37 evra. Potrošnik, ki želi obdržati svoje delnice v znesku 3.000 evrov pa lahko v prvem letu s primerjavo ponudnikov prihrani do 31,96 evra.

  »Ker na trgu mrgoli kratkoročnih popustov, predvsem na stroške odpiranja trgovalnega računa, ki so pogosto vezani tudi na delnice specifičnih podjetij, je za dobro primerjavo stroškov priporočljivo direktno prositi za ponudbe«, svetuje Boštjan Krisper in dodaja: »pri ZPS smo s pomočjo dveh članov preverili odzivnost in ugotovili, da večina ponudnikov potrošnikom nudi dobre informacije o stroških.«

  Z dobrim razmislekom in kritično presojo ponudb lahko potrošniki prihranijo, obenem pa bodo ponudnike, ki si manejo roke ob novih zaslužkih zaradi ukinitve registrskih računov, prisilili k nižjim cenam poslovanja s trgovalnim računom.

  Ker se po mnenju ZPS del ponudnikov izogiba zakonskim določilom o najvišjih stroških upravljanja trgovalnih računov, pa so na Državni zbor naslovili pobudo za vložitev predloga sprejetja avtentične razlage zakonskega teksta.

  Več o odločanju in primerjavi ponudnikov lahko preberete na spletni strani Potrošnikov zoom.

  Kako odločiti o tem kaj z delnicami na registrskem računu?

  1. Na obvestilu, ki ste ga prejeli od KDD, preverite katere vrednostne papirje imate in se pozanimajte o njihovi vrednosti.

  2. Razmislite o tem katera od rešitev vam najbolj ustreza: hranjenje vrednostnih papirjev na trgovalnem računu, prodaja ali opustitev. Vaša odločitev naj ne bo odvisna le od stroškov, ampak tudi od vaših pričakovanj, varčevalnih ciljev in morebitnih drugih primernih oblik varčevanja, ki so vam na voljo.

  3. Na čim več ponudnikov naslovite kratko vprašanje o stroških, ki bi vam jih zaračunali ali za takojšnjo prodajo ali pa za prenos in enoletno hranjenje vrednostnih papirjev. Nujno jim sporočite katere in koliko vrednostnih papirjev imate!

  4. Odločite se za vas najprimernejšo rešitev pri za vas najugodnejšem ponudniku

  Prejšnji članek10. OKTOBER – SVETOVNI DAN DUŠEVNEGA ZDRAVJA
  Naslednji članekSOZVOČJA SLOVENIJE TRIO NA LJUBLJANSKEM GRADU