SVIT: VABILA ZA PREBIVALCE DO 74. LETA

  575

  V Program Svit, državni program presejanja in zgodnjega odkrivanja raka na debelem črevesu in danki, bodo od 1. julija 2015 dalje vabljene osebe med 50. in 74. letom starosti. V posameznem ciklu bo tako presejanih 110.000 oseb več kot doslej, to je 55.000 oseb več letno.

  V Program Svit, ki ga vodi in upravlja Nacionalni inštitut za javno zdravje ter v Sloveniji poteka že od leta 2009, so bili doslej vabljeni vsi prebivalci Slovenije, stari med 50 in 69 let in z urejenim osnovnim zdravstvenim zavarovanjem. V posameznem ciklu izvajanja programa, ki traja dve leti, je vabilo za sodelovanje v Programu Svit prejelo nekaj več kot pol milijona oseb.

  Marca 2015 je bila v Uradnem listu objavljena sprememba Pravilnika za izvajanje preventivnega zdravstvenega varstva na primarni ravni, ki je omogočila vključitev populacije do vključno 74 let. Čeprav se bo vabljenje populacije med 69. in 74. letom, ki doslej v Program Svit še ni bila vključena, pričelo izvajati šele v drugi polovici leta, bodo vabilo za sodelovanje v Programu do konca leta postopoma prejeli vsi, ki so rojeni v letu 1941. Vabljenje se bo nato nadaljevalo po ustaljenem redu – na neparno letnico bodo vabljene osebe, ki so rojene na neparno leto rojstva, na parno letnico pa vsi, ki so se rodili na parno leto, vse do dopolnjenega 74. leta starosti.

  »Z dvigom starostne meje za sodelovanju v Programu Svit smo dosegli cilj, za katerega smo si dolgo prizadevali. Ta dogovor je velik uspeh in veseli smo, da smo ga dosegli, saj bo podaljšanje obdobja testiranja na prikrito kri v blatu pomembno pripomoglo k  še uspešnejšemu in učinkovitejšemu odkrivanju predrakavih sprememb in zgodnjih oblik raka na debelem črevesu in danki. Pri starejši populaciji je namreč predrakavih sprememb in raka še več. S tem smo dosegli standard, ki ga priporočajo Evropske smernice za kakovost presejanja raka na debelem črevesu in danki,« je povedala vodja Programa Svit Jožica Maučec Zakotnik, dr. med. spec., z Nacionalnega inštituta za javno zdravje, in dodala: »Želimo si, da bi se čim več ljudi odločilo za sodelovanje v Programu Svit, da bi izkoristili priložnost ter poskrbeli za to, da bi bilo njihovo zdravje še dolgo dobro. Vsem, ki zaradi starosti niso imeli več možnost sodelovanja v programu in jo bodo sedaj z dvigom zgornje meje znova imeli, polagam na srce – sprejmite vabilo, testirajte se in poskrbite za svoje zdravje! Preventiva je podarjena priložnost, izkoristite jo, lahko vam reši življenje!«.

  Več kot 90 odstotkov oseb, ki zboli za rakom debelega črevesa ali danke je starejših od 50 let, zato je s presejanjem smiselno začeti pri teh letih, čeprav ni zagotovila, da za tem rakom ne moremo zboleti že prej. Rak na debelem črevesu ali danki je bolezen, ki se v telesu razvija več let, preden se pojavijo prvi simptomi. S testiranjem na prikrito krvavitev lahko zaznamo, da se v našem telesu nekaj dogaja, še preden do bolezni sploh pride. Zaznamo lahko že predrakave spremembe, ki se pojavijo na steni črevesa, jih odstranimo in s tem razvoj bolezni preprečimo. Ker spremembe ne krvavijo vedno, je pomembno, da se testiramo vsaki dve leti, ko prejmemo vabilo za sodelovanje v Programu Svit, saj je tako večja verjetnost, da zaznamo krvavitev. Žal pa se v Program Svit še vedno odzove le dobra polovica ljudi, ki prejme vabilo za sodelovanje.

  V Programu Svit smo do sedaj odkrili več kot 1.600 rakov. Po podatkih prvega presejalnega kroga je bilo več kot 70 odstotkov teh rakov odkritih zelo zgodaj, ko ljudje z odkritim rakom niso potrebovali nobenega dodatnega onkološkega zdravljenja. Več podatkov o odzivnosti v Program Svit lahko najdete na spletni strani programa, na naslednji povezavi: http://www.program-svit.si/sl/o-programu-svit/porocila.

  Prejšnji članekSTARANJE PREBIVALSTVA – KAKO UKREPATI?
  Naslednji članekANTON DONKO JE NOVI PREDSEDNIK ZDUS