STANOVANJSKE SKUPNOSTI IN SOBIVANJE STAREJŠIH

  1952

  Okrogla miza Sobivanje in stanovanjske skupnosti starejših v Sloveniji, ki bo na sporedu na 13. Festivalu za tretje življenjsko obdobje dne 2. 10. od 11.10 do 12.40 osvetljuje uvajanje stanovanjskih skupnosti/skupin in sobivanje starejših pri nas.

  Bistvo takšnega načina bivanja je delitev stroškov bivanja, medsebojna pomoč, premagovanje osamljenosti, širitev socialne mreže, nove življenjske izkušnje in uresničitev drugačnega načina preživljanja starosti.

  Uveljavljanje novih oblik bivanja starejših je posebej pomembno z vidika premika od institucionalne k skupnostni oskrbi starejših, ki ga podpirata tako nova Resolucija o nacionalnem programu socialnega varstva za obdobje 2013–2020 (ReNPSV13–20), katere cilj je povečanje deleža uporabnikov skupnostnih oblik in zmanjšanje deleža uporabnikov institucionalnih oblik socialnega varstva, kot tudi ugotovitve delovanja ZDUS-ove svetovalnice za izboljšanje bivanja starejših, ki kaže na veliko zanimanje starejših za takšno bivanje v starosti.

  Cilj okrogle mize bo torej odgovoriti na vprašanja kot so: kaj lahko stori država na socialnem in stanovanjskem področju, da bi olajšali ustanavljanje takšnih stanovanjskih skupnosti starejših pri nas; kakšna oblika stanovanjske skupnosti bi imela največ možnosti za uveljavitev pri nas; kaj so glavne prepreke, da bi stanovanjske skupnosti v Sloveniji zaživele ipd. Kot govorci bodo v okrogli mizi sodelovali Tomaž Banovec (ZDUS), Franc Imperl (FIRIS), Urban Boljka (ZDUS), Rok Grdiša (Idearna) in  Andreja Vučak (Altra).

  Vljudno vabljeni!

  ZDUS, Zveza društev upokojencev Slovenije
  Kebetova 9, 1000 Ljubljana
  tel. 01/62 05 481
  e-mail: urban.boljka@zdus-zveza.sihttp://www.zdus-zveza.si/

  Prejšnji članekSPREHODI SE PO EVROPSKI UNIJI NA F3ŽO
  Naslednji članekSPOZNAJTE ZDRAVSTVENE CENTRE TERM KRKA