SREČANJA S PRETEKLOSTJO LJUBLJANE

  489

  Znani Slovenci na Gradu

  Virtualni grad, 16.1.2014, ob 18.30
  Vstopnina: za  upokojence 2,00 €


  Z Ljubljanskim gradom so bili na različne načine povezani znani Slovenci: Ivan Cankar, Ivan Hribar, Janez Cigler, Juš Kozak, Anton Aškerc, Ivan Vurnik, Ivan Zajec, Marij Pregelj, Jože Plečnik, Boris Kobe, Ferdo Vesel idr. Nekateri so bili na Gradu zaprti, drugi so bivali v njem prostovoljno. Ta ali oni je snoval, kaj vse bi se dalo narediti na Ljubljanskem gradu, le redki pa so svoje »grajske načrte« uspeli uresničiti. O tem, kaj so doživljali in kakšne sledi je njihova prisotnost pustila v zgodovini Ljubljanskega gradu, bo tekla beseda na predavanju, ki bo vključevalo kratke odlomke iz Cankarjevih in Kozakovih del. Bolj na široko bodo razpredene zgodbe o: županu Ivanu Hribarju, ki ima največ zaslug za to, da je Ljubljanski grad prešel v mestno last, Ivanu Cankarju kot zaporniku, o jetniškem kuratu Janezu Ciglerju ter zvonarju Samassi, čigar vila še stoji na južni strani Grajskega hriba.

  Naslednja predavanja:
  23.1.2014, ob 18.30: Akropola in Šance
  30.1.2014, ob 18.30: Pozabljeni poklici


  Predavateljica in publicistka Darinka Kladnik je bila triintrideset let novinarka Dnevnika. K pisanju knjig jo je napeljalo zanimanje za preteklost. Njena prva knjiga Ljubljanske metamorfoze je izšla leta 1990. Napisala je tudi nekaj lutkovnih iger, ki so bile nagrajene in uprizorjene, ter več scenarijev za dokumentarne filme. V zadnjem času za otroke in odrasle pripravlja predavanja, ki ponujajo »srečanja s preteklostjo«.

  Prodaja vstopnic: Info center na Ljubljanskem gradu, spodnja postaja vzpenjače, www.ljubljanskigrad.si ter na vseh prodajnih mestih www.mojekarte.si. Za obisk predavanja priporočamo vožnjo s tirno vzpenjačo.

  Več o Ljubljanskem gradu si lahko ogledate, če kliknete na njihov znak:

  Prejšnji članekbolha.com: SOS ALARMNI BREZŽIČNI SISTEM, 60 €
  Naslednji članekKAKO JE Z OBČASNIM DELOM UPOKOJENCEV?