SPEAK UP: VLOGA ŽENSK V 21. STOLETJU

  668

  V Kristalni palači se je v soboto odvil dogodek Speak up, na katerem so svoje izkušnje in poglede na vlogo ženske v 21. stoletju delile Tanja Fajon, Vesna Vuk Godina, Sonja Šmuc, Jasna Triller, Maria Anselmi, Nevenka Črešnar Pergar, Nataša Briški in Tanja Skaza. Dogodek je organiziral Zavod Ypsilon, udeležilo pa se ga je preko 200 ljudi.

  Zavod Ypsilon je v Kristalni palači organiziral dogodek z naslovom Speak up: What a real woman is all about?, kjer smo se spraševali, kakšne je vloga ženske v 21. stoletju. Ženske so namreč uspele kot podjetnice, znanstvenice, umetnice, vrhunske športnice in voditeljice držav. Sodobna ženska je tako razpeta med družino in kariero.

  Dogodek je povezoval Gregor Trebušak, urednik oddaje Svet na Kanalu A, ki se je z veseljem odzval vabilu organizacijske ekipe in povedal, da se je na dogodku tudi sam veliko naučil. Uvodoma je udeležence preko videoposnetka nagovorila evropska poslanka Tanja Fajon, ki se zaradi obveznosti v Bruslju dogodka ni mogla osebno udeležiti. V nagovoru je predstavila svojo pot kot političarka in poslanka, ter opisala, s kakšnimi težavami se, kot ženska v pretežno moškem svetu, spopada v svetu politike. Dejala je: »Srčno si želim, da bi se kot družba znebili predsodkov do uspešnih, vodilnih žensk.« Vesna Vuk Godina, antropologinja in profesorica na Fakulteti za družbene vede je v provokativnem govoru predstavila svoj pogled na emancipiranost moških in žensk ter na današnjo vlogo žensk v družbi. Sonja Šmuc, izvršna direktorica Združenja Manager verjame, da ženske spreminjamo družbo na bolje. V svojem govoru je opozorila na »dvojne standarde, ki jih imamo vsi, tudi ženske do žensk« in ob tem pozvala, naj ne ocenjujemo dela glede na spol, temveč delo posameznika. Izkušnje z usklajevanjem zasebnega in profesionalnega življenja je z nami delila Jasna Triller, direktorica in lastnica podjetja Identiks, ki je izpostavila, da ima pri tem ključen pomen vzpostavljanje ravnotežja. Generalna direktorica Bisnode Južnih trgov Maria Anselmi, je govorila o ‘debuggingu’ predpostavk, ki jih ima večina žensk, te pa jih omejujejo pri njihovemu življenju in delovanju. O uspehu in neuspehu ter kako se spopadati s slednjim, je spregovorila Nevenka Črešnar Pergar, direktorica NP Consulting. Dejala je: "Ženske smo najmočnejše po porazih – zato korajžno naprej!« Dodala je še, da se ženske, ki živijo uravnoteženo življenje tudi z neuspehi soočajo bistveno bolje. O vlogi ženske v 21. stoletju in vplivu medijev na temo je govorila Nataša Briški, novinarka, soustanoviteljica in urednica spletne postaje Metina lista, ki je kot  prva ženska voditeljica športnega programa postregla z zanimivimi informacijami glede vloge in načina delovanja medijev. Tanja Skaza, direktorica družinskega podjetja Skaza Group in prejemnica številnih prestižnih nagrad s področja gospodarstva se nas je v izjemnem govoru dotaknila predvsem z naslednjo mislijo: »Dovoli si biti drugačen! Ostani tak, kot si in ljudje bodo to prepoznali«.

  Na dogodku smo gostili tudi mlade talente. Nejka Golič in Nina Podboj sta nas popeljali v svet glasbe, mlada umetnica Evo Šuster pa je svoj navdih kar med dogodkom prelila na slikarsko platno. Vodja dogodkov pri Zavodu Ypsilon Slađana Mlađenović, je po dogodku povedala: »Zadovoljni smo bili nad številčno udeležbo na dogodku. Glede na bučen aplavz, ki smo ga prejeli po koncu pa je dogodek zelo dobro uspel«.

  Prejšnji članekAKTIVNE POČITNICE ZA SENIORJE V KRANJSKI GORI
  Naslednji članekPOGOSTA VPRAŠANJA O UPRAVLJANJU STANOVANJ