SKUPINA ZA SAMOPOMOČ PRI DEMENCI

  807

  V PV Centru starejših Zimzelen v Topolšici je konec junija začela delovati skupina za samopomoč svojcem oseb, obolelih za demenco. V skupini so prepričani, da so prav svojci tisti, ki si lahko med seboj veliko pomagajo. Bolezen bližnjega je tisto, kar jih povezuje.

  Osnovna dejavnost skupine je pogovor in druženje članov z istimi interesi. Koncept samopomoči je v obliki skupine ljudi, ki se družijo na prostovoljni ravni, izhodišča za srečevanja so medsebojno spoznavanje, pridobivanje informacij o demenci, iskanje oblik pomoči, izmenjava izkušenj, medsebojna pomoč, podpora in opora. Je tudi podoživljanje podobnih stisk in izkušenj, zato lahko drug drugega bolje razumejo in podpirajo.

  Skupina je odprtega tipa, zato so vabljeni vsi svojci, tudi tisti, ki v domačem okolju skrbijo za obolelega za demenco in se vsakodnevno srečujejo s problemi te bolezni.

  Vtise s prvega srečanja sta strnili tudi dve udeleženki. Nada Vukadinović Beslić je povedala, da so tovrstna srečanja za svojce oseb z demenco vedno več kot dobrodošla, predvsem za tiste, ki imajo doma starše z demenco in se spopadajo s težavami, ki jih ta bolezen prinaša. »Z možem sva prehodila hude čase in doživela veliko neprijetnosti, ko je bila moja mama še doma, v svojem stanovanju. Marsikaj bi lahko uredili drugače, če bi mamine težave, spremembe pripisali demenci. Kljub temu da zdaj že imava nekaj izkušenj z demenco, sva na srečanju v PV Zimzelenu dobila nove informacije, dobro je o tem tudi spregovoriti naglas. Srečanje je bilo dober začetek in upam, da boste s temi skupinami nadaljevali in pritegnili še več ljudi.«

  Ida Arcet se je skupine za samopomoč svojcem udeležila z možem. »Bila sva zelo vesela, da sva se prvič srečala z ljudmi, ki to bolezen spoznavajo in jo skušajo razumeti tako, kot sva jo midva, že najmanj pred petimi leti. Takrat nama na žalost ni znal nihče laično povedati, kaj se dogaja in kako se začnejo kazati prvi simptomi demence ter kako se sprijazniti s tem. Zato bi si želela, da bi v tej skupini sodelovalo čim več svojcev, znancev in prijateljev. Morda bi s tem bila marsikomu prihranjena vsaj ta prva neznanka, kaj se dogaja z njimi in njihovimi dragimi. Precej manj trpljenja in bolečin bi bilo za nas vse. Zdelo bi se nama prav, da bi pri tem sodelovali tudi strokovno in predvsem praktično izkušeni ljudje, tudi strokovnjaki iz zdravstva. Srečanj se bova, če bo le mogoče, udeleževala še naprej, saj nama druženje s tako prijetnimi ljudmi veliko pomeni, kajti bolečina, da svojci zasanjano odhajajo neznano kam in zakaj, nikoli ne izzveni. Srečna sem, da domujejo v Dolini meseca, kajti tudi njihove misli so verjetno skrivnostno lepe kot lunin sij.«

  Srečanja bodo potekala vsak zadnji četrtek v mesecu ob 18. uri v prostorih PV Centra starejših Zimzelen v Topolšici, naslednje bo v septembru.

  Prejšnji članekANKETA 50+: KATERA ŽIVILA KUPUJEMO STAREJŠI?
  Naslednji članekZAČASNO IN OBČASNO DELO UPOKOJENCEV