SIMBIOZ@ ZAKLJUČILA Z BREZPLAČNIMI DELAVNICAMI

  407

  V petek se je zaključil projekt Simbioz@, ki je z brezplačnimi delavnicami za učenje veščin računalništva in mobilne telefonije že drugo leto zapored povezal Slovenijo. Delavnic se je udeležilo 5033 udeležencev in 3250 prostovoljcev, potekale pa so na 300 lokacijah. Poleg osnov računalništva in interneta, so udeleženci letos spoznali tudi Facebook in mobilno telefonijo. Pobudnik projekta je Zavod Ypsilon.

  Projekt Simbioz@ se je letos odvil že drugo leto zapored in pustil pečat tudi v evropskem letu aktivnega staranja in medgeneracijske solidarnosti. Delavnice so potekale med 15. in 19. oktobrom 2012. »Simbioz@ je ponovno povezala Slovenijo in mladi smo pokazali, da nam ni vseeno za starejše in našo skupno prihodnost. Velik hvala gre vsem, ki so pomagali, predvsem pa mladim prostovoljcem, številnim lokacijam in seveda podjetjem, ki so podprli ta projekt,« je ob koncu projekta povedal Žiga Vavpotič, pobudnik projekta in direktor Zavoda Ypsilon.

  Ob koncu projekta je nad odzivom in udeležbo zadovoljna tudi Tanja Mozetič, vodja projekta Simbioz@. »Veseli me, da smo tudi to leto mladi prepoznali pomen medgeneracijskega sodelovanja, kar dokazuje tudi dejstvo, da se je letos na projekt Simbioz@ prijavilo večje število prostovoljcev. Za nas je veliko priznanje, da je bil pomen projekta prepoznan tudi na lokalnem nivoju, saj se nam je pridružilo več lokacij kot lani. Slovenija se zagotovo zaveda, da je potrebno dati poudarek e-opismenjevanju in medgeneracijskemu druženju.«

  Simbioz@ 2012 z odličnimi statistikami
  Brezplačne računalniške delavnice so se v dopoldanskem in popoldanskem času izvajale v 300 Simbioz@ učilnicah po vsej Sloveniji. Izmed vseh prijavljenih Simbioz@ učilnic, jih je 60% sodelovalo že lani, 40% se jih je letos na novo priključilo k projektu. Med prijavljenimi učilnicami najdemo največ osnovnih šol. Za projekt Simbioz@ 2012 je bilo uporabljenih 5254 računalnikov.
  Zasedenost lokacij je bila letos večja v primerjavi z lanskim letom. V 300 Simbioz@ učilnicah po vsej Sloveniji je sodelovalo 8283 ljudi – 3250 prostovoljcev, ki je poučevalo 5033 udeležencev. Med udeleženci so prevladovale ženske, tečaj jih je obiskovalo kar 67 %. Moških je bila tretjina. Povprečna starost udeležencev je 64 let, prostovoljcev 23 let.

  Večina starostnikov se je na delavnice prijavilo preko klicnega centra (2014), 1349 se jih je prijavilo samostojno, 958 jih je prijavila druga oseba in 712 se jih je prijavilo na vpisnih mestih. Med prostovoljci je bilo največ osnovnošolcev (1111), ki so pod nadzorom 114 mentorjev poučevali starejše. Sledijo zaposleni (648), dijaki (597), študentje (571), brezposelni (173). Svoje vrstnike je poučevalo tudi 36 upokojencev.

  Še nekaj zanimivih podatkov:
  • Najstarejša udeleženka je imela 93 let.
  • Najmlajši prostovoljci – bilo jih je kar 17 – imajo 10 let.
  • Največja in hkrati najbolj obiskana lokacija je bil Šolski center Ljubljana v Ljubljani. 
  • Najbolj pogosto ime med udeleženci je bila Marija – kar 400 jih je bilo na Simbiozi.
  • Najbolj pogosto ime med prostovoljci je bilo Nina – 60 jih je poučevalo starejše.
  • Najbolj obiskan dan je bil ponedeljek.

  Največ lokacij in s tem tudi največ prostovoljcev in udeležencev smo imeli v osrednjeslovenski regiji, podravski regiji in gorenjski regiji. Najmanj lokacij, udeležencev in prostovoljcev je pri projektu Simbioz@ sodelovalo v Spodnjeposavski regiji.

  Simbioz@ je tudi letos poskrbela za zadovoljne in samozavestne udeležence delavnic. Anketo, ki so izvedli po delavnicah, je pokazala, da je bilo na Simbioz@ delavnicah kar 93,1% zadovoljnih udeležencev, 95,4% udeležencev pa po končanih delavnicah bolj samozavestno sede pred računalnik.

  Za več informacij obiščite spletno stran: www.simbioza.eu
   

  Prejšnji članekV PROSTOVOLJSTVU NAJDEŠ PRAVE PRIJATELJE
  Naslednji članekVPRAŠAJTE ZDRAVNIKE NA MED.OVER.NET