SENIOR RESORT MGC BISTRICA DOMŽALE

  1178

  Prebivalstvo celotne Evropske unije (EU) se stara, to je dejstvo. Manjše število rojstev in daljše pričakovano trajanje življenja pomenita čedalje večji delež starejšega prebivalstva. V Sloveniji se je pričakovano trajanje življenja ob rojstvu v zadnjih 50 letih podaljšalo za več kot deset let. In v naslednjih 50 letih se bo podaljšalo še za sedem ali osem let. Danes starejši od 64 let predstavljajo šestino vsega prebivalstva Slovenije, ta delež pa se bo v prihodnjih petih desetletjih povečal na tretjino. In potrebe po domovih za ostarele, varovanih stanovanjih in kakovostni oskrbi najstarejših bodo še večje.

  Letos je v Ljubljani potekala mednarodna konferenca HELPS, ki se ukvarja z bivanjem starejših in ranljivejših v srednjeevropskih mestih. Poudarili so pomen politike izbire, ko se lahko posameznik sam odloči, kako bo živel na starost. In ko so sinove in hčerke spraševali, kam bi dali starše, če ne bi mogli več skrbeti za njih, so vsi dejali, da v dom za starejše.

  Nove možnosti varnega preživljanja starosti

  Zato je toliko bolj pomembna novica, da je v Domžalah zrasel nov medgeneracijski center MGC Bistrica, ki predstavlja nove možnosti varnega preživljanja starosti.

  Investitor IMP, d. d. pravi, da je to zgodba o objektu brez arhitektonskih ovir, brez predsodkov, da je staranje nekaj, kar bi morali skrivati ali se tega sramovati. Tudi življenje v jeseni je lahko plodno, veselo, zabavno, z občutkom varnosti. MGC Bistrica je umeščen v širše območje mesta Ljubljana z okolico – v občino Domžale. Objekt se nahaja v samem središču Domžal in se navezuje na rekreativno območje ob Kamniški Bistrici, Športni park Domžale in trgovski center Mercator. V bližini se nahajajo tudi Knjižnica Domžale, poslovalnica NLB banke, knjigarna, poslovalnica Pošte Slovenije, Zdravstveni dom Domžale in vse, kar običajno ponuja življenje v središču mesta.

  Brez ovir in predsodkov

  Okolica objekta bo urejena v prelepi park z zelenimi in rekreacijskimi površinami in bo povezana z obstoječo rekreativno potjo ob Kamniški Bistrici. To je zelo pomembno, saj starejši in upokojenci niso več zapečkarji, ampak aktivni sokrajani. V prihodnosti se bo zato delalo dlje. Evropske projekcije trga dela zaradi poznejšega upokojevanja do leta 2060 predvidevajo močnejšo participacijo na trgu dela zlasti med prebivalci, starimi od 55 do 64 let. Danes je v Sloveniji aktivnih 47 odstotokov moških in 26 odstotokov žensk, starih od 55 do 64 let; leta 2060 pa bo aktivnih 62 odstotokov oseb te starosti; razlika med spoloma bo minimalna.

  MGC Bistrica je umeščen v širše območje mesta Ljubljana z okolico – v občino Domžale in se nahaja v središču Domžal. Zasebni prostori in javne površine so prijetne na oko, urejene, objekt pa je v celoti projektiran kot energetsko varčna stavba z maksimalnim izkoristkom obnovljivih virov energije.

  Nikoli sami, pomoč in družba vedno na dosegu

  Občutek, da nisi sam in da lahko računaš na pomoč, če jo boš potreboval, je izjemnega pomena. Z bivanjem v oskrbovanih stanovanjih bodo starejši ohranili svojo individualnost, intimnost in način življenja, ki so ga bili doslej vajeni v svojem domačem okolju. Hkrati pa imeli varnost. V oskrbovanem stanovanju bodo lahko imeli lastno gospodinjstvo, počutili se bodo svobodne in neodvisne ter bodo lahko kakovostno preživljali tretje življenjsko obdobje. Uporabnikom v oskrbovanih stanovanjih MGC Bistrica je zagotovljena tudi možnost uporabe celodnevne pomoči s preprostim pritiskom na gumb. Storitev »klic v sili« bo vseh 24 ur na dan izvajalo osebje iz institucionalnega varstva v domu.

  Več informacij:

  RECEPCIJA
  Medgeneracijski center Bistrica
  Cesta talcev 10,
  1230 Domžale
  Telefon: + 386 (0)1 72 97 310
  Spletna pošta: info@mgc-bistrica.siSpletna stran:

  Prejšnji članekALZHEIMER CAFFE V CENTRU DEOS – TRNOVO
  Naslednji članekEU KVIZ V POLJANAH NAD ŠKOFJO LOKO