SEJEM ZBIRATELJSTVA V ZNAMENJU PRAVLJIC

  330


  Mednarodni sejem zbirateljstva Collecta se bo od 21. do 23. marca 2013 že sedmič zapored odvil na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Letos bo zbral več kot 120 zbirateljev in trgovcev iz 12 držav. Sejemsko dogajanje bodo popestrili tematska razstava, dražba, izobraževalni in otroški program. Letošnja rdeča nit programa so pravljice in pravljično število sedem.

  SEJEM

  Obiskovalci bodo na sejmu zbirateljstva kupovali in izmenjevali razglednice, znamke, denar, stripe, stare knjige in tiske, fosile, minerale, militaristične predmete, figurice (Kinder, Pez, Lego), gramofonske plošče in druge drobne predmete. Poleg tega je sejem tudi odličen prostor za ugoden nakup vsega tistega, kar zbiratelji in trgovci potrebujejo pri svojem hobiju oz. poslu – albumi, povečevalna stekla, pincete idr.

  TEMATSKA RAZSTAVA PRAVLJICE IN PRAVLJIČNIH 7

  Collecta je izjemna, ne samo zaradi svoje bogate sejemske ponudbe, temveč tudi zaradi spremljevalnega programa. Letošnjo tematsko razstavo je programski odbor Collecte poimenoval Pravljice in pravljičnih 7. Na njej bodo na ogled postavljene Kinder in Pez figurice s pravljičnimi junaki (Sneguljčica in 7 palčkov, Peter Pan, Ostržek, Aladin, Trnuljčica, Pepelka, Bambi, Levji kralj idr.) ter ilustracije, slikanice, plakati in okrasni predmeti iz sveta Walta Disneya. Ne bodo manjkale niti stare razglednice in voščilnice, ilustrirane  z motivi pravljic bratov Grimm, ter kovanci in znamke s pravljičnimi motivi. Izpostavljena bo tudi slovenska ljudska pravljica Zlata ptica, saj bodo razstavljeni zbirateljski predmeti, ki se pojavijo v pravljici.

  GOSTUJOČA RAZSTAVA IN PREDSTAVITEV POSEBNIH ZBIRK

  Collecta bo gostila razstavo Umetnost na čeških znamkah, ki jo pripravljata Veleposlaništvo Češke republike v Sloveniji in Evropsko numizmatično združenje iz Prage. Razstava predstavlja umetnost zelo znanih čeških slikarjev in fotografov iz obdobja 20. let. Obiskovalci se bodo lahko sprehodili tudi med drugimi zanimivimi razstavami in si ogledali najlepše slovenske znamke, numizmatična pisma, najmanjše vrednosti bankovcev in kovancev iz 80 držav, fluorescentne minerale, fosile, razglednice s fotografijami slovenske naravne in kulturne dediščine, ki jo pripravlja Ciril Velkovrh idr.

  DRAŽBA IN PROGRAM ZA ODRASLE

  Na dražbi, ki jo že tradicionalno pripravlja Antikvariat Glavan, bodo prevladovale stare in redke otroške knjige, nekaj bo tudi razglednic, tiskov, plakatov in drugega gradiva. Odrasli bodo lahko prisluhnili strokovnjakom na okrogli mizi o vlaganju v plemenite kovine, dragulje, slike, numizmatične in filatelistične predmete ter druge dragocenosti.  Urban Mate pa bo zbrane navdušil s predavanjem o spominskih oz. zgodovinskih medaljah, ki sodijo v slovensko numizmatiko.

  PROGRAM ZA OTROKE

  Otroci si bodo, poleg  tematske razstave s pravljično vsebino, lahko ogledali glasbeno-animacijsko predstavo Ko bom velik, bom …, se udeležili filatelistične delavnice in ustvarjalne delavnice Nariši pravljico na znamko. Pošta Slovenije, ki pripravlja program za otroke, bo tako mlade skušala navdušiti nad filatelijo, saj velja splošno mnenje, da se s tem področjem zbirateljstva ukvarjajo predvsem starejši.

  Organizator: PROEVENT d. o. o.

  Več na: www.collecta.si

  Prejšnji članekNOVO: MEDGENERACIJSKI CENTER BISTRICA DOMŽALE
  Naslednji članek5.000 POHODNIKOV ŽE 20. PO JURČIČEVI POTI