5.000 POHODNIKOV ŽE 20. PO JURČIČEVI POTI

  409

  Višnja Gora, Muljava, Krka, 2. marec 2013

  20-tega tradicionalnega pohoda po Jurčičevi poti od Višnje Gore do Muljave se je prvo soboto v marcu udeležilo več kot 5.000 pohodnikov iz vse Slovenije. Planinsko-literarno popotovanje je spomin na rojstvo znamenitega pisatelja in časnikarja Josipa Jurčiča, ki se je rodil na Muljavi pred 169-timi leti. Pohodniki, planinci in ljubitelji narave so si na zasneženi 15-kilometrski pešpoti lahko ogledali krajinske in zgodovinske zanimivosti krajev, ki so tudi Jurčiča navdihovale za njegove največje literarne stvaritve.  

  Iz Višnje Gore so se pohodniki v zgodnjih jutranjih urah najprej povzpeli proti razvalinam Starega gradu, nadaljevali pot preko vasi Pristava in Zavrtače ter mimo Polževega do cerkve Svetega Duha, ki je s 630 metri nadmorske višine najvišja točka poti. Sledil je spust proti razvalinam gradu Rojinje in Slemenice, kjer je Jurčič črpal motive za svoje pripovedi in romane. Po dobrih treh urah hoje so prispeli do Jurčičeve domačije na Muljavi, nekateri pa so nadaljevali pot do Krke in si ogledali še izvir reke Krke v Krški jami ter lovsko razstavo v prostorih stare šole.

  Na Jurčičevi domačiji sta glavna prireditelja pohoda Občina Ivančna Gorica in Planinsko društvo Polž, v sodelovanju s številnimi lokalnimi društvi, pripravila bogat kulturno-zabavni program. Zbrane je nagovoril slavnostni govornik, župan občine Ivančna Gorica Dušan Strnad, v imenu organizatorjev je zbrane nagovoril tudi predsednik višnjegorskega Planinskega društva Polž Aleš Erjavec, podpredsednik Planinske zveze Slovenije Borut Peršolja pa je v svojem nagovoru spomnil tudi na 120-letnico Planinske zveze Slovenije.

  Prvi pohod so sicer pripravili pred dvema desetletjema ob 150. obletnici rojstva Josipa Jurčiča, ki je v otroških letih po tej poti hodil v šolo v Višnjo Goro. Planinsko društvo Viharnik je leta 1994 v njegov spomin in v počastitev 100-letnice slovenske planinske organizacije izvedlo prvi pohod po Jurčičevi poti. Ob ustanovitvi poti so zapisali željo, da bi Jurčičeva pot postala tradicionalna, prehodili pa naj bi jo vsako prvo soboto v marcu, ko praznujemo rojstvo pisatelja Jurčiča. Prireditelji ocenjujejo, da se je pohoda v minulih dvajsetih letih udeležilo preko 100 tisoč ljudi, nemogoče pa je seveda prešteti vse tiste pohodnike, ki obiščejo pot med letom.

  Kot je v slavnostnem nagovoru poudaril župan Strnad, je z Jurčičevim življenjem tesno povezana celotna občina Ivančna Gorica, ki praznuje svoj občinski praznik vsako leto 29. maja. To je na dan, ko je leta 1871 Jurčič postal urednik časnika Slovenski narod. Eno izmed najvišjih občinskih priznanj, ki jih občina podeljuje za izjemne dosežke, nosi njegovo ime. V njegovem rojstnem kraju na Muljavi deluje muzej Jurčičeva domačija, domače kulturno društvo, ki tudi nosi njegovo ime, pa vsako leto pripravi uprizoritev na prostem enega izmed Jurčičevih del. Z Jurčičevim imenom se ponaša tudi uspešna srednja šola in gimnazija v Ivančni Gorici.

  Pohodniki, ki so se na letošnjem pohodu lahko naužili tudi žarkov pomladanskega sonca, so že med potjo spoznali gostoljubnost domačinov, še posebej bogat spremljevalni program pa je bil na Jurčičevi domačiji, kjer se je domača občina predstavljala s številnimi društvi in izdelki, ki se že uspešno promovirajo pod novim skupnim občinskim sloganom >Prijetno domače<. Domačini so pripravili tudi bogat srečelov, katerega izkupiček bodo namenili za urejanje Muljave in Jurčičeve domačije v prihodnje. Srečnež, ki je >ujel< glavni dobitek pa je domov, po Krjavljevo, odpeljal mladega kozlička.

  Območna izpostava Javnega sklada za kulturne dejavnosti, ki ima sedež v Ivančni Gorici, se je skupaj s številnimi prevajalci in ilustratorji lotila projekta, ki je Jurčiča še bolj približal tudi tujim bralcem. Jurčičevo delo Kozlovska sodba v Višnji Gori je tako prevedeno in izdano že v devet svetovnih jezikov. Na predvečer letošnjega pohoda so v Višnji Gori predstavili še grški prevod tega imenitnega Jurčičevega dela. V grščino je delo prevedla višnjegorska rojakinja Lojzka Avajanos, delo pa je ilustriral domačin Janez Kastelic. 

  Fotogalerija z dogodka:
  http://photos.ecetera.si/Ivancna-Gorica/20-Pohod-po-Jurcicevi-poti/

  Več informacij:

  Franc Fritz Murgelj
  e-pošta: franc.murgelj@ivancna-gorica.sigsm +386 41 699 770
  Občina Ivančna Gorica

  Prejšnji članekSEJEM ZBIRATELJSTVA V ZNAMENJU PRAVLJIC
  Naslednji članekNESTROKOVNA, NEETIČNA in NEZAKONITA IMENOVANJA