SEJEM TREH DEŽEL V KRANJSKI GORI

  420

  Dom Viharnik ima v svojih ciljih opredeljeno tako vertikalno kot horizontalno povezovanje. Prvo izvajamo v okviru medgeneracijskega sodelovanja, drugo z vpetostjo v lokalno skupnost, ki jo želimo še nadgraditi. Spoznati želimo bližnje kulturne in naravne dediščine ter obuditi običaje in navade.

  S tem namenom smo organizirali »Sejem treh dežel«. Poleg lokalnih turističnih društev smo k sodelovanju povabili predstavnike iz Avstrije in Italije.

  Stanovalcem smo tako približali preteklo življenje vaških jeder in jim obudili spomine na njihovo mladost. V okviru sejma smo postavili stojnice z izdelki domače obrti, poskrbeli pa smo tudi za pester spremljevalni program. V živo je potekala predstavitev vaških običajev in rokodelskih spretnosti in sicer vezenje prtov, izdelava žokov (tradicionalna rateška obuvala), kuhanje krapov (domača specialiteta). Stanovalci Doma Viharnik so na ogled postavili umetnije, ki so nastajale pod njihovimi spretnimi prsti tekom celega leta. Na stojnicah se je poleg domače obrti, z doma pridelanimi in narejenimi olji in likerji, predstavila družina Mikl iz Podkloštra in predstavnica občine Trbiž z domačim pecivom ter slaščicami.

  Dežju navkljub je bilo dogajanje pestro. Avla doma je bila na torkovo dopoldne za nas središče sveta. Pozabili smo na vsakdanje skrbi in tegobe in se prepustili pestremu vzdušju. Stanovalcem smo zagotovili občutek pripadnosti, pomembnosti in povezanosti z zunanjim svetom.

  Odzivi na sejem so bili zelo pozitivni. Stanovalci si želijo več povezovanja in stikov z zunanjim svetom. Že upokojitev človeka na nek način prikrajša za del socialne mreže, sama namestitev v socialno varstveni zavod pa udejstvovanje na družbenih dogajanjih še fizično onemogoči. Potrebno je optimalno povezovanje v vseh dimenzijah, da se stanovalcem približa dogajanja v zunanjem svetu, obiskovalcem in ostalim pa omogoči vpogled v življenje v tretjem življenjskem obdobju. Z medsebojnim sodelovanjem in druženjem se rojevajo ideje, predlogi, izboljšave, ki nam bodo starost vsem skupaj polepšale.

  Lahko rečemo, da se je duh treh dežel povezal v eno, stkal nove vezi, nova prijateljstva in vas povabimo na drugi Sejem treh dežel ob letu osorej!«
  Karmen Romih, Senka Čučuk

  Več:

  DOM VIHARNIK

  Prejšnji članekNATEČAJ ZA OBLIKOVANJE NOVOLETNE VOŠČILNICE
  Naslednji članekNOV PROJEKT – PEGAZOVA PRIJATELJEVANJA