PROSTOVOLJSTVO – POT DO BOLJ PRIJAZNE DRUŽBE

  743

  21. 5. 2014 – Prostovoljec je tisti, ki pozabi na osebno korist in ponudi roko tistemu, ki jo potrebuje. Za prostovoljsko delo se odloči v dobro svoje osebne rasti in v korist skupnosti. Prostovoljsko delo, je veliko več kot zgolj delo, je vrednota in tudi plemenita pot k človeku prijazni in etični družbi.

  Prostovoljna pomoč sočloveku je v današnjem času še posebej dobrodošla, saj se je mnogo ljudi znašlo v hudih stiskah. Ne pesti jih zgolj slabo finančno stanje, ampak tudi osamljenost in druge oblike stisk. Kot zanimivost lahko izpostavimo, da je v Sloveniji več kot polovica prostovoljcev iz starostne skupine nad 60 let, ki vsako leto opravijo več kot 3.000.000 ur prostovoljskega dela. Razveseljivo pa je, da se je povišal tudi delež prostovoljcev mlajših od 18 let, kar gre pripisati med drugim vzgojnim programom v šolstvu, ki spodbujajo opravljanje prostovoljskega dela.

  Vedno več starejših v stiski se obrača na brezplačno številko 080 10 10 in povprašuje po prostovoljski ponudbi. Zanimajo se za pomoč na domu, pomoč na vrtu, čiščenje, prevoz, druženje, ponudba prostovoljnih del pa v večji meri obsega lažje oblike pomoči.

  Mreža MATIjA je ponudila nov pristop k reševanju problematike starejših

  Na mreži MATIjA starejši dobijo vse kar potrebujejo za zadovoljno in kvalitetno življenje v tretjem življenjskem obdobju. Preko mreže sklepajo nova prijateljstva, iščejo pomoč in informacije, na brezplačni telefonski številki 080 10 10 pa lahko tudi naročajo storitve in blago, ob tem pa dobijo informacije o tem, kako so s ponudbo storitev in blaga zadovoljni drugi uporabniki.

  V okviru mreže MATIjA, poleg osnovne dejavnosti nudenja brezplačnega dostopa starejšim do informacij, storitev in blaga preko brezplačne številke 080 10 10, organizirajo tudi različne projekte, ki s celostnim pristopom uspešno naslavljajo potrebe in želje starejših, rešujejo njihove specifične probleme in posledično omogočajo daljše in bolj samostojno bivanje v domačem okolju. Spodbujajo tudi socialno vključevanje in višajo kakovost življenja starejših. Mreža MATIjA in prav tako vsi njeni projekti temeljijo na zavezujočih etičnih načelih ter spremljanju zadovoljstva uporabnikov s storitvami.

  Prostovoljstvo na mreži MATIjA – nacionalni točki za starejše

  Tudi pri projektu MATIjEVE TAČKE, tako kot pri celotnem delovanju mreže MATIjA, aktivno spodbujajo prostovoljno delo posameznikov kot prostovoljskih organizacij. Prostovoljci so lahko starejšim v veliko pomoč, kadar sami niso več sposobni samostojno skrbeti za svojo hišno živalco, ki jim popestri vsakdan. Prostovoljci občasno peljejo kužka na daljši in aktivnejši sprehod, kot ga mu starostnik lahko nudi, pomagajo pri čiščenju kletke, akvarija…, prevzamejo v varstvo živalco v času hospitalizacije starostnika ali skrbijo zanjo na domu starostnika v času njegove odsotnosti, na dom mu prinesejo hrano za žival in z njim prijazno pokramljajo, peljejo žival na veterinarski pregled ali cepljenje. Z njihovo pomočjo starejši lahko brezskrbno uživajo v družbi svojih ljubljenčkov in si tudi tako preganjajo osamljenost.

  Na mreži so zaznali, da je mobilnost ena najbolj žgočih težav starejših in v ta namen pripravili projekt PROSTOFER, v katerem danes sodeluje že preko 70 prostovoljnih voznikov, ki prostovoljno vozijo starejše po vsej Sloveniji. Njihovi skupni prevoženi kilometri presegajo že številko 11.000. S svojim prostovoljnim delom pa so postali že pravo gibanje. Ne le da pomagajo reševati problem mobilnosti starejših ljudi, jih odpeljejo po nujnih opravkih, pospremijo k zdravniku in v lekarno, prostoferji ugotavljajo, da starejšim veliko pomeni, ne samo brezplačna storitev, ampak mnogi osamljeni poleg prevoza potrebujejo tudi družbo in spremstvo, kar tudi eden izmed dejavnikov velike uspešnosti projekta.

  Prostovoljci so pomemben del naše skupnosti. Njihova nesebična dejanja pripomorejo k boljši in lepši prihodnosti vseh nas. Prostovoljec je lahko vsak – tudi vi.
  Več: MATIjA

  Prejšnji članekSSZS: PODPIŠITE PETICIJO PROTI PREDLOGU VLADE
  Naslednji članekVARNO, ZDRAVO IN UGODNO: TERME KRKA