PRIHAJA JUBILEJNI 10. OTROŠKI BAZAR

    399

    Ljubljana, 7. september 2015 – Največji sejem za družine in edini tovrsten specializiran sejem v Sloveniji – Otroški bazar – od 18. do 20. septembra na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani ponovno odpira svoja vrata. Dogodek, ki ga je samo lani obiskalo 36.000 obiskovalcev, bo tradicionalno postregel z izobraževalnim, kulturnim in zabavnim programom, ki ga bo dopolnilo dogajanje v sejemskih dvoranah, medgeneracijski program, športno dogajanje in mini živalski vrt na prostem. Vse dni bo potekala tržnica rabljene otroške opreme, dva dni Srečanje nosečnic in mladih staršev ter enodnevna Družinska svetovalnica.

    PONUDNIKI IZDELKOV IN STORITEV ZA DRUŽINO IN OTROKA

    Na sejmu bodo starši lahko nabirali številne informacije, ideje in izkoristili sejemske popuste. Ogledali si bodo lahko ponudbo pohištva, družinskih avtomobilov, turistične aranžmaje in različne ponudnike, ki skrbijo za dolgoročno finančno neodvisnost družin. Za otroke bodo starši lahko našli ponudbo oblačil, obutve, igrač in igral, mladinske literature, predstavitve jezikovnih tečajev, otroške kozmetike, prehrane, zdravja in nege, športnih tečajev, ponudbe za nosečnice, bodoče starše, dojenčke in novorojenčke, opremo, kot so vozički, avtosedeži ipd. Na razstavnih prostorih bo mogoče tudi okušati številne dobrote, med drugim bo potekala tudi degustacija dobrot iz sladkovodnih in morskih rib ter morskih sadežev.

    IZOBRAŽEVALNI PROGRAM ZA NOSEČNICE IN MLADE STARŠE

    Že drugič bo na Otroškem bazarju potekalo dvodnevno Srečanje nosečnic in mladih staršev, ki bo potekalo v petek in soboto, 18. in 19. septembra. Namen srečanja je na enem mestu odgovoriti na čim več vprašanj, s katerimi se srečujejo mladi starši in tisti, ki bodo to še postali. Številni strokovnjaki, med njimi medicinska sestra Marjana Kopač Farkaš, aktivna v Sekciji medicinskih sester pri Zbornici-Zvezi, fotografa Pika in Jure Pirc, profesorica športne vzgoje Tanja Želj, zvezda oddaje Ana kuha in avtorica knjige Anina kuhinja za najmlajše Ana Žontar Kristanc, svetovalka za dojenje in nošenje ter porodna spremljevalka Alenka Benedik, Tara Henigman, doula in ustanoviteljica programa za pripravo na porod Porodna boginja ter številni drugi bodo s praktičnimi nasveti spregovorili o pripravi na porod, dojenju, naravnem porodu, gibalnem razvoju dojenčkov, uvajanju goste hrane in prehranskem načrtu v prvem otrokovem letu, vlogi doule, pravilni ustni higieni, vplivu družinskih fotografij na razvoj osebnosti ter še marsičem.

    Drugi dan, natančneje v soboto, 19. septembra, bo potekala tudi enodnevna Družinska svetovalnica za starše in otroke od prvega leta dalje. Na delavnicah družine čakajo predstavitve in napotki o pozitivnem starševstvu, krepitvi družinskih vezi preko joge in drugih aktivnosti, delavnica krepitve spomina otrok in staršev, spoznali boste vpliv glasbe na otrokov razvoj, se družili ob igranju družabne igre Človek ne jezi se s slovensko idejo- dvanajststransko igralno kocko ter skupaj »potapljali« strah pred vodo.

    SPREMLJEVALNI PROGRAM IN ZAKLJUČNI KONCERT Z RIBIČEM PEPETOM

    Obiskovalci Bazarkovega odra bodo prisluhnili pevskim, glasbenim in dramskim nastopom vrtcev in šol, si ogledali predstavitve mažoretnega kluba, predstavo Maček Muri, nastop državnih prvakov v hiphopu Libero dance centra, čarodeja Tonija, se fotografirali z junaki Ledenega kraljestva, spoznali jogo za otroke s Savino Atai in v nedeljo, 20. septembra, ob 16. uri, rajali skupaj z Ribičem Pepetom, plesalci Plesnega mesta in maskotami na največji rojstnodnevni zabavi za vso družino.

    Pestro dogajanje bo potekalo tudi na Zunanji ploščadi, kjer si bodo otroci ogledali gibčne gimnastičarje v akciji, izvajali akrobacije na trampolinu, se sprehodili skozi mini živalski vrt, kjer bodo na ogled ptič Ibis, mongolski konj, kokoši in drugi. Potekale bodo tudi številne preventivno-informativne predstavitve – Uprava za zaščito in reševanje bo seznanila otroke in starše z delom reševalcev, ki pomagajo ob naravnih in drugih nesrečah, ter kako ukrepati v primeru nesreč, Policija bo predstavila svoja vozila, opremo, različne živali …

    V Tematskih delavnicah bo Zveza kmetic Slovenije predstavila delavnice izdelovanja rožic iz krep papirja, peko piškotov, eksperimentirali bomo s Conradovimi učnimi kompleti, družinsko gledališče Kolenc bo s seboj pripeljalo kače, ježa, želvo, polha, grlico ipd., Tačke pomagačke bodo predstavile svoje terapevtske kužke, Tehnični muzej Slovenije pripravlja delavnico izdelave poštnega roga, odvijala pa se bo še kopica drugih delavnic za otroke in starše.

    V okviru Medgeneracijskega kotička pa bodo prvi dan sejma upokojenci osrednje slovenske pokrajine mlajše generacije učili ročnih spretnosti. Tako bodo skupaj lahko izdelovali držalo za svinčnike in barvice.

    NA OTROŠKEM BAZARJU TUDI MINISTRSTVO ZA DELO, DRUŽINO, SOCIALNE ZADEVE IN ENAKE MOŽNOSTI

    Na Otroškem bazarju bo s svojo sejemsko predstavitvijo prisotno tudi Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Na sejmu bo nekaj ur dnevno prisotna ministrica dr. Anja Kopač Mrak, ki bo na voljo za druženje in pogovor z obiskovalci o aktualnih zadevah s področja dela ministrstva. Ves čas bodo prisotni strokovni delavci centrov za socialno delo in ministrstva, ki bodo na voljo za informacije o pravicah iz javnih sredstev, postopkih za njihovo uveljavitev in projektu odpisa dolgov. Centri za usposabljanje, delo in varstvo bodo predstavljali svoje delo in prodajali izdelke, ki so jih izdelali njihovi varovanci. Svoje delo bodo skozi različne delavnice za otroke predstavljali centri za družine, ki jih sofinancira ministrstvo. Izvajale se bodo različne predstavitve in delavnice s področja invalidov, enakih možnosti, otrok in varnosti.
    Informacije o vstopnicah in programu so na voljo na spletni strani www.otroskibazar.si

    Prejšnji članekZDRAVILNA META V PEGAZOVEM DOMU
    Naslednji članekALZHEIMER CAFFE V KNJIŽNICI DOMŽALE